Tender logo

Rövid barangolás a kutyaápolási eszközök világában

2021-10-20
1532
Kutyaápolási eszközök

Mindenek előtt szeretném leszögezni, hogy nem vagyok profi kutyakozmetikus, sőt kutyakozmetikus sem. Viszont ahhoz, hogy egy kicsit is el tudjak igazodni a kutyás kefék, fésűk és egyéb ápolási eszközök világában három dolgot tudok megtenni:

  1. utánanézek, utánaolvasok, hogy melyiket mire ajánlják, 
  2. megkérdezem hozzáértő kutyakozmetikus ismerős véleményét – vagy legalább olyan, viszonylag hozzáértő embert, aki bizonyos kutyakozmetikai eszközöket rendszeresen használ
  3. saját tapasztalataim alapján átgondolom, hogy mely termékek, mire váltak be nálam. 

Mielőtt nagybevásárlást tervezünk ilyen eszközökből újdonsült kiskutyánk számára, a fenn említett módokon ajánlatos mindenkinek információkat beszerezni, hogy ne vásároljunk feleslegesen. 
Tömören és röviden leírom, hogy én mit szűrtem le ezek alapján, egy esetleges támpontot adva annak, aki még most szeretne utánanézni hasonló termékeknek. 

Kutyakefék, kutyafésűk, ápoló eszközök

Tüskés kutyakefe, vagy bontókefe

A legáltalánosabb kefe, az úgynevezett a tüskés kefe, és a tükrös kefe, de láttam már bontó kefeként is megnevezve. Mindegy is, hogy ki minek hívja, a lényeg, hogy egy párnázott fejrészből sűrű, fém sörték állnak ki, melyek bizonyos szögben hajlítottak. A tüskés kefékből létezik egy- és kétoldalas verzió is. A kétoldalas kefék másik oldalán általában szőr, vagy műanyag sörtés fej található. A tüskék lehetnek gomb végűek, vagy simák. Na, ezek a kefék, amelyeket már negyven évvel ezelőtt is lehetett kapni és népszerűségük azóta sem csökkent. Ez a tipikus kutya kefe, amit szinte bármelyik olyan kutyához lehet alkalmazni, amelyiknek legalább közepes hosszúságú szőre van, tehát van mit kikefélni vele. Amire nem alkalmas, az a nagyon rövid és puha szőr, mert csak kapargatja vele az ember a kutya bőrét, ami egyrészt nem feltétlenül kellemes a kutyának, másrészt teljesen felesleges, mert úgysem tudunk vele szőrt kiszedni. Maximum a kétoldalas kefének a puha sörtéjű részét lehet a rövid szőrű kutyáknál valamire használni, de főként fényesítésre és por kiszedésre alkalmas ez a felület. A speciális szőrű kutyáknál (mint a puli és a komondor) ne próbáljuk alkalmazni, mert jobb esetben beletörik a foga a kefének, rosszabb esetben meg úgy beleakad, hogy csak ollóval tudjuk kiszedni. Viszont a normál, sűrű aljszőrzetű kutyáknál és a közepes, vagy hosszú szőrűeknél egész jól használható. Ha nem vagyunk rendszeres fésülgetőek és már kezd befilcesedni kutyánk szőre, akkor azért finoman álljunk neki, mert igen kellemetlenül megtéphetjük vele a kutyánk szőrét-bőrét. Próbáljunk ellentartva, kicsi, finom, de határozott mozdulatokkal bontogatni ezeket az összeállt szőrcsomókat, és figyeljük kutyánk reakcióját. Ha nagyon kellemetlenül érzi magát, hagyjuk abba. Arra külön szánjunk időt, hogy ezekből a kefékből elég körülményes eltávolítani a kifésült és a kefében bennragadt szőrszálakat. Egy sima fésű ilyenkor jó szolgálatot tehet, aminek segítségével gyorsabban eltávolíthatjuk a keféből a szőröket. 

Flexibilis tüskés kefék kutyáknak

Ezeknek a tüskés keféknek van egy másik változata, amelyek kinézetükben hasonlítanak a sima bontó kefékhez, de flexibilis fejjel vannak ellátva. Nevezzük őket flexibilis tüskés keféknek. Általában két oldalasak és az egyszerűbbeknél mindkét oldal egyforma hajlított fémtüskékkel vannak ellátva, de léteznek egészen speciális kefék is ebből. Most már láttam olyat is, ami a sima kefékhez hasonlóan egyik felükön puhább szőr, vagy nylon sörtéjű keferész található. A jellenlegi személyes kedvenceim ezek a flexibilis fejű, fémsörtéjű kefék. Kiskutyám spicc keverék és hát nincs oda a kifésülésért, viszont a flexibilis fej által kíméletesen, de mégis hatékonyan tudom rendbe tenni a szőrét. Egész konszolidált kinézetűvé válik egy alapos kifésülés után. 

Kutyafésűk

Következzenek a fésűk, melyek közül mi a Kerbl, Oster és Aesculap fésűket forgalmazzuk. Ezek általában egysoros, ritkábban kétsoros fogazattal rendelkeznek. A fogak különböző sűrűségűek és hosszúságúak, az újabbaknál már gömbölyűek és 360°C-ban elfordulnak. Ennek az a jelentősége, hogy könnyebben tud siklani a fésű az összeállt szőrszálak között is. Ezt a fajta eszközt a hosszabb szőrű kutyáknak ajánlom, amelyeknek a fedőszőrét jól ki lehet fésülni vele. Egy fésű van, amelyik kilóg ebből a sorból, az pedig a bolha és por fésű. Ezek rendkívül sűrű és nem túl hosszú fogazatúak, és ahogy a neve is mutatja, arra lennének hivatottak, hogy a bolhákat és a port ki tudjuk fésülni a szőrzetből. Azért itt hadd jegyezzem meg, hogy ha bolhát észlelünk a kutyában, akkor ne egy fésűvel akarjuk megszüntetni a kutyánkon lévő bolha inváziót, hanem minél hamarabb kezeljük, vagy kezeltessük kedvencünket hatékony bolha elleni készítménnyel. 

Furminátor típusú ajlszőrkiszedő kefék kutyáknak

Megint csak egy kedvencemet említeném, a furminátor típusú ajlszőrkiszedő keféket. Régi kutyáim rövidszőrű fajtákhoz tartoztak és vedlés időszakában igencsak komoly mennyiségű szőrt tudtak kihullatni. Ráadásul ezek a rövid, erős szálak mindenhová beették magukat és borzalmas nehezen lehetett eltávolítani a különböző textíliákból. Akkoriban kedveltem meg ezt a fajta kefét, mert pár fésülés alkalmával nagyon szépen ki tudtam szedni az elhalt szőrszálakat az aljszőrzetből, egész komoly mennyiségű szőrt összegyűjtve. Jó szívvel ajánlom rövid és közepes bundával rendelkező házikedvencekhez (még lovakhoz is tökéletes). 

Filcbontó kutyafésűk

A filcbontó kutyafésűk, kisebb, vagy nagyobb, éllel rendelkező, karomszerű fogakkal vannak ellátva. Feladatuk, hogy az összecsomósodott, összetapadt szőrszállakat szétválasszák egymástól. Komondor és puli zsinórozására nem alkalmasak. Ha csak egy-két helyen van összecsomósodva a szőr, akkor érdemes próbálkozni vele, de ha nagyobb helyen van összeállva a bunda, ott valószínű csak az olló, vagy a jó erős nyírógép segít. 

Masszírozó kefék, fésűk kutyáknak


A masszírozó, simogató, puha sörtéjű kefék, kesztyűk leginkább arra valók, hogy kellemes érzést okozzunk a kutyáknak, cicánknak. Valamennyi elhalt szőr és por persze kiszedhető velük és szőrfényesítésre is kiválóak.

Karom vágó, ápoló eszközök kutyáknak

Karom vágó, ápoló eszközökből is sokféle áll rendelkezésre. Ha van lehetőségünk kipróbálni a különböző típusokat, akkor könnyebben el tudjuk dönteni, hogy nekünk melyik áll kézre. A kutya, vagy más házikedvenc méretén is múlik, hogy melyikre essen a választás, mert ezek a szerszámok méretben is különböznek. Mielőtt elkezdenénk vágni az állat karmát, mindenképp nézzünk utána, hogy ezt hogy kell szakszerűen csinálni, de a fő szabály, hogy először csak egy kicsit részt vágjunk a végéből és inkább sűrűbben igazítsunk utána, mert könnyen az állat elevenjébe vághatunk, ami elég nagy fájdalmat okoz neki és vérezni is fog a köröm. Reszelő használata egy biztonságosabb megoldásnak tűnik, mivel saját tapasztalatom nincs vele, nem tudom, hogy mennyire lehet hatékony. Valószínű a köröm éleinek lekerekítésében és/vagy sűrű használat esetén hossz szabályozásban van szerepe. 

Ollók

Ezekből sokféle létezik. Vannak otthoni használatra való ollók és léteznek professzionális kozmetikai ollók, különféle méretűek, anyagúak és az alkalmazási területük is más és más. A nálunk kapható Oster olló pont a kettő között helyezkedik el, tehát még nem professzionális, de már minőségi eszköz, árban is elérhető kategória. Ha sokat, vagy nagyon piszkos bundára használjuk, akkor utána éleztetni kell. Létezik még trimmelő olló, ami drót, vagy kevert szőrű kutyák fedőszőrének ritkítására alkalmas (ló sörényének ápolására is használható).

Egyéb kiegésztő ápolási eszközök

A kutya fogkefétől, az ápoló kesztyűkig, sok más eszköz is a rendelkezésünkre áll, kedvencünk különböző testrészeinek az ápolására. Ezt mindenki döntse el, hogy mit tart fontosnak és mit kevésbé. Két különlegességet azért kiemelnék, amit magam is használtam:

  • Az egyik a MagicBrush kutyakefe, amik kiválóan alkalmas rövid és közepes szőrű kutyák bundájának karbantartására. Először én szkeptikus voltam ezzel a műanyag kefével szemben, gondolván, hogy mit tudhat ez amit egy sima gyökérkefe nem, de aztán kipróbálva kutyára és lóra is megbizonyosodtam róla, hogy ez nem csak egy reklámfogás, tényleg sokkal jobban kihozza a koszt az állatok szőréből, mint a sima kefék, a speciális, késsé lapított műanyag sörtéjének köszönhetően. Az elhalt szőrszálakat is egész jól eltávolítja és még akkor is használható, ha az állat vizes, tehát akár fürdetés után is. Szóval egész szuper kis kefe ez. 
  • A másik különlegesség a természetes anyagú, vulkanikus habkövek, amik rövid, vékony szőrű bundához használatosak. Ez a WonderStone névre hallgató eszköz szintén jól kihozza a szennyeződést az állat szőréből. Két méretben kapható, a nagyobbat akár lovakhoz is bátran lehet használni. 

Remélem, hogy ezzel a kis összefoglalóval segítséget tudtam adni az elinduláshoz és olvasóink könnyebben ki tudják választani a számukra alkalmas eszközöket. 

Írta: Major Edina

Főkép: Henar Langa az Unsplash-en