Tender logo

Szilveszteri praktikák állattartóknak

2021-12-09
1385
Szilveszteri praktikák állattartóknak

Az év lassan a végéhez közeledik. Ebben az időszakban gyakoriak a családi látogatások, baráti összejövetelek, valamint hamarosan elérkezik az óesztendőt búcsúztató szilveszter. Sokan nagyon várják ezt az időszakot, hiszen maguk mögött hagyhatják a múlt év rossz történéseit és reményekkel teli új évet kezdhetnek.
Azonban az ünneplés kellemetlenségekkel is járhat, ha kiskedvence – legyen kutya, macska, de akár a haszonállat is – nehezen viseli a tűzijátékkal járó hangos durrogtatást és a villódzó égboltot. 
Képzeljük csak el, hogy az év 364 napján nyugodtan éljük az életünket, egyszerre pedig csatatérré változik körülöttünk a világ, kiszámíthatatlan zajok, fények és szagok sokasága zúdul ránk, még hozzá hatalmas hangerővel. Épp ezt élik át azok a kedvenceink, amelyek nincsenek hozzászoktatva vagy épp hiperérzékenyek a külső ingerekre.


Számos praktikával azonban átvészelhetjük ezt az időszakot, ebből mutatunk most be néhányat.

Zajokhoz történő „hozzászoktatás”


Régóta dolgozik az ember ezzel a módszerrel, például rendőrségi, kaszkadőr lovak esetében. Most viszont nézzük meg ezt a módszert házi kedvenceinknél!
Számos hangfelvétel létezik erre a problémára. Az eljárás a hozzászoktatáson alapul, vagyis alacsony hangerőn egy zajos, akár tűzijátékról készült hangfelvételt indítunk el, miközben csináljuk napi teendőinket – és szigorúan felügyelet alatt tartjuk állatunkat! Amikor hozzászokott, folyamatosan emelünk a hangerősségen, de csak is akkor, amikor a kutyánkat már nem zavarja a hang! Erről a módszerről rengeteg cikket lehet olvasni, ha valaki ezzel szeretné felkészíteni kutyáját a szilveszteri tűzijátékra.

A kutyák mentális és fizikai lefárasztása


Érdemes még napközben egy jó nagy sétát tenni a szabadban, vagy akár túrát szervezni, ahol még több inger éri kutyánkat. Ez a módszer lefárasztja kutyánkat mentálisan, illetve fizikálisan is.
Számos kutya nehezebben fárasztható fajtájából adódóan. Erre megoldást nyújthatnak különböző kreatív játékok, amelyek jutalmazáson alapulnak. Ez segíthet abban is, hogy egy jó visszacsatolással élje át az amúgy eddig kellemetlen eseményt, vagy épp „lefoglalja” a jutalomfalatok utáni lelkes szimatolás, keresgélés.


Kellemes környezet megteremtése


Egyértelműnek tűnhet, mégis meg kell említeni. Nagyobb hangsúlyt kell ilyenkor fektetni az ajtók, ablakok bezárására, a függönyök, redőnyök alkalmazására. A vibráló fényektől így már nem lehet félnivalójuk a kutyusunknak, a zaj is tompulhat a jól szigetelt ablakoktól. 
Érdemes lehet egy „kuckót” berendezni nekik, vagy egy bebújós fekhelyet beszerezni, de akár egy letakar szállítódoboz is praktikus búvóhellyé válhat. 

„Teli pocak”


Bizonyos állatok számára ideális lehet, ha egy kissé magasabb szénhidráttartalmú ételt adunk nekik vacsorára. Ez lehet például főtt tészta vagy rizs. Gondoljunk bele, mi is milyen kellemesen elálmosodunk egy jó vacsora után! :) Ezáltal remélhetjük, hogy kedvencünket annyira elnyomja az álom, és olyan ellazult állapotba kerül, hogy nem zaklatja fel magát a hangoktól az éjszaka folyamán.
A teli pocak és a félelem rengeteg vízfogyasztással jár! Ügyeljünk arra, hogy a vizes tálban mindig legyen tiszta, friss víz számukra és bármikor hozzáférhessenek. Az automata itatók például nagyon praktikus megoldást nyújtanak.

Óvintézkedések, arra az esetre, ha netán megtörténne a baj


Sajnos a figyelmes gazdiknak is meggyűlhet a bajuk, ha a kisállatukat egy percre is szem elől tévesztik, ugyanis egy riadt állat bármin keresztül átjuthat, ki a nagyvilágba, ahol az este folyamán nehéz megtalálni és megfogni. Ha kiszökne kedvencünk, könnyebben a nyomára akadhatunk, ha előzetesen megtettük a legfontosabb óvintézkedéseket:

  • Chip aktuális információit frissítsük! Nézzük meg, mely telefonszámon érhetnek el bennünket, mely lakhelyre van bejelentve a kiskedvencünk!
  • A biztonság érdekében nyakörvre akasztható azonosító tubusokkal jelezzük a megtalálónak hol érhetnek el bennünket!
  • Nyugtató kutyák/macskák számára. Használat előtt – ünnepi időszakban a szilveszter előtti napon – egyeztessen állatorvosával, hogy az állatának a legmegfelelőbb készítményt tudja felírni.

Terényi Helga összefoglalója a dfordog cikke alapján