Tender logo

Villanypásztor rendszerekkel kapcsolatos tudnivalók

2022-05-12
46598
Villanypásztor rendszerek a Déli-Farmnál
 

Villanypásztor készülékeket ma már a legkülönbözőbb alkalmazási területekre találunk, azonban a széles választék láttán elbizonytalanodhatunk a megfelelő készülék kiválasztásában. Az alábbiakban összegyűjtöttük mindazokat az információkat, amik segíthetnek az Ön számára legmegfelelőbb villanypásztor termékek kiválasztásában, és a termékek tulajdonságainak megismerésében.

Az általunk forgalmazott AKO, Corral, KERBL TITAN és Farmline villanypásztor készülékek és tartozékok kiváló német minőséget képviselnek, tökéletesen megbízható, bevizsgált, ismert és elismert termékek. Minden általunk forgalmazott készülék megfelel az érvényes biztonsági előírásoknak. 

MI SZÜKSÉGES EGY JÓL MŰKÖDŐ VILLANYPÁSZTOR RENDSZERHEZ?

 

Egy jól működő villanypásztor rendszerhez szükséges eszközök

A. Villanypásztor készülék - rendszeres időközönként nagyfeszültségű impulzusokat bocsájt ki. (Áramforrás szerint lehetnek 230 V, 12 V, 9 V, és kombinált 230 V - 12 V típusúak.)
B. Vezetők – általában szalagok, vezetékek és huzalok formájában továbbítják a készülékből érkező impulzusokat. 
C. Szigetelők - elválasztják a vezetőket a tartóoszloptól, és leszigetelik az áramot a földtől. Legnépszerűbbek a facsavarral ellátott szigetelők.
D. Tartóoszlopok - megtartják a kihúzott vezetőket, melyek száma a felhasználás jellegétől függően tetszőlegesen változtatható. Az állandó, vagy mobil oszlopok készülhetnek fából, fémből, de vannak speciális műanyag villanypásztor karók is. 
E. Földelőpálca - A készülék megfelelő földelése elengedhetetlen a hibamentes működéshez, ezt horganyzott földelőpálcával tudjuk a leghatékonyabban biztosítani. A földelőpálcát a lehető legnedvesebb talajba, a lehető legmélyebbre kell elhelyezni ahhoz, hogy az áram akadálytalanul visszafolyhasson a talajból a készülékbe. A villanypásztor készülék teljesítményosztályától függ, hogy hány darab földelőpálcát érdemes használni.

TIPP! Vigyázzon a házilag összerakott, olcsó villanypásztor készülékekkel, melyek az esetek 99%-ában nincsenek bevizsgálva, és adott esetben akár életveszélyesek is lehetnek! Ha Ön ilyet üzemeltet, és a készülék végzetes bajt okoz, Ön is felelős! Ne kockáztasson! Használjon eredeti, megbízható terméket!

 

A VILLANYPÁSZTOR KÉSZÜLÉKEK TÍPUSAI

 

230 VOLTOS HÁLÓZATI KÉSZÜLÉKEK 

A 230 Voltos hálózati készülék a legkiválóbb villanypásztor, ha rendelkezésre áll 230 Voltos hálózati áramforrás, hiszen ezek a készülékek korlátlan ideig biztosítják a villanypásztor működését. Minden szükséges teljesítményosztályban elérhetőek, és a hosszú, növényzettel benőtt kerítésekhez, ill. a nagyon erős állatokhoz is biztosítják a szükséges energiát (0,5 Joule -14,5 Joule közötti kimenet). Természetesen a nagyobb energia nem károsítja az állatokat és az embereket sem. A készülékek alacsony energiaköltségekkel járnak, kevés karbantartást igényelnek, és nagy a kimenő teljesítményük.

12/230 VOLT DUO KÉSZÜLÉKEK

A kettő az egyben DUO villanypásztor készülékekben a korlátlan használati idő, a hordozhatóság, valamint a maximális rugalmasság erős kimenő energiákkal társul. A DUO készülékek kétféle energiaforrásra, 230 Voltos hálózati feszültségre, vagy 12 Voltos akkumulátorra csatlakoztathatók. A rendszer helyhez kötötten lehetővé teszi az eszköz tápfeszültséggel és akkumulátorról történő mobil üzemeltetését is. 

12 VOLTOS AKKUMULÁTORKÉSZÜLÉKEK 

A 12 Voltos akkumulátoros készülékeket robusztus állatokhoz, hosszú kerítésekhez, ill. sűrű növényzettel körülvett kerítésekhez ajánljuk, amennyiben nem áll rendelkezésre 230 Voltos csatlakozási lehetőség. A kisütési energia összehasonlítható a hálózati készülékekkel (kb. 0,5 Joule és kb. 15 Joule output között). Energiaforrásként újratölthető 12 Voltos nedves akkumulátor használható, amelyet kb. 1-4 hetente fel kell tölteni a készülék típusától, teljesítményigénytől és az akkumulátor típusától függően. A rendszerhez jó kiegészítést jelentenek az olyan napelemes modulok, amelyek a napenergiát villamos energiává alakítják át, így folyamatosan töltik az akkumulátort. Minden készülék mélykisütés elleni védelemmel rendelkezik, amely segíti az újratölthető akkumulátor teljesítményének hosszútávú fenntartását.

9 VOLTOS SZÁRAZELEMES KÉSZÜLÉKEK

A 9 Voltos szárazelemes készülékek kisebb kerítésekhez és karámokhoz ideálisak. A 9 Voltos elemes készülékek rövidebb, növényzettel nem benőtt kerítésekhez alkalmasak. A szárazelemes villanypásztor készülékek jól mozgathatók és sokkal könnyebbek, mint a 12 Voltos készülékek. A 9 Voltos akkumulátor néhány hónapig működik, és az üzemidőtől, az akkumulátortípustól és a mérettől függően (Ah-ban kifejezve – minél több Ah, amperóra, annál hosszabb ideig működik) akár a teljes legeltetési szezont is lefedni. Ha kisül, többé nem tölthető fel. A 9 Vol-tos eszközök (még akkor is, ha 12 V-os akkumulátorral működtethetők) gyengébbek, mint a 12 Voltos készülékek; általában 0,15 Joule és 0,35 Joule között vannak. A nagyon erős 9 Voltos eszközök akár 0,55 Joule értéket is elérhetnek.

KOMPAKT NAPELEMEK 

A monokristályos napelem modulok nagy teljesítményű napelemes legelőkerítés készülékeinkkel együtt több kilométer hosszúságú kerítéseket tudnak ellátni. Ezen típusú készülékeink több mint egy teljes hétig, közvetlen napfény nélkül is elegendő energiával rendelkeznek a kerítés árammal való ellátásához. A speciális készülékek alkalmasak viszonylag nagy területek bekerítésére is, folyamatosan elegendő feszültséget biztosítanak a kerítésen anélkül, hogy a közelben konnektorra lenne szükség! 

12 VOLTOS SZOLÁRTECHNIKA

A 12 Voltos szolártechnika esetén a 12 Voltos akkumulátort a napelem tölti, majd ez az akkumulátor táplálja a készüléket. A rendszer biztosítja a töltés és a kisütés egyenletes arányát, melynek köszönhetően jelentősen nő az akkumulátor élettartama, és a megakadályozható a mélykisütés.

9 VOLTOS SZOLÁRTECHNIKA - 9 VOLTOS KÉSZÜLÉKEK NAPELEMES MODULLAL, VAGY KITTEL

A 12 Voltos készülékekkel ellentétben a 9 Voltos készülékeket közvetlenül a szolármodulok működtetik. A 9 Voltos akkumulátor ekkor alig kap terhelést, azonban éjszaka, vagy rossz időjárás esetén a készüléket az akkumulátor táplálja. Ezzel a módszerrel az akkumulátor élettartama jelentősen meghosszabbodik.

A rendszer kapható 230 Voltos hálózati kiegészítővel is, így az akkumulátor töltésére bármikor rá lehet segíteni. (Télen javasolt az akkumulátort a tápegységre csatlakoztatva tárolni.)

HOBBIKÉSZÜLÉKEK ÉS TEHÉNIDOMÍTÓK

A hobbi berendezések különösen hasznosak a kiskertekben felállított mobil kerítésekhez, kutyák, vagy macskák bekerítésére, illetve ideálisak gyorsan és egyszerűen felépíthető mobil karámokhoz. A tehénidomítókat istállón belüli használatra fejlesztették ki.

 

HOGYAN VÁLASSZUK KI A MEGFELELŐ VEZETÉKEKET?

Első lépésként érdemes átgondolni, hogy milyen állathoz, és milyen áramforrásról szeretnénk használni a villanypásztort, valamint mekkora területet szeretnénk bekeríteni, és mekkora aljnövényzet borítja a kerítést. Azt, hogy hány soron szeretnénk bekeríteni egy területet villanypásztorral az állatok fajtája, illetve mérete határozza meg.
Ha kiválasztottuk a megfelelő készüléket, meg kell választanunk hozzá a megfelelő vezetőt is, melynek szoros összhangban kell majd működni készülékünkkel. Alapvetően 3 féle vezetőt különböztetünk meg, szalagot, vezetéket és huzalt. Azt, hogy mikor melyiket érdemes alkalmaznunk, és esetleg milyen kombinációban azt az alábbi táblázat szemlélteti. Azonban van pár fontos tulajdonság melyek ismerete szükséges a megfelelő vezető kiválasztásához.

A vezetőt úgy kell megválasztani, hogy a készüléktől számítva a karám legtávolabbi pontjában is meglegyen a szükséges legalacsonyabb feszültség, ami minimum 2500 V. A vezetőnek ezt a tulajdonságát az ellenállása jellemzi, melyet ohm/méter értékben találunk a csomagoláson. Minél alacsonyabb ez az érték, a vezetőképesség annál jobb, tehát annál nagyobb területet tudunk bekeríteni vele. Fontos tulajdonság még a vezető szakítószilárdsága. Vadvédelemre használjunk minél nagyobb szakítószilárdságú vezetéket, de kerti használat esetén megfelelő lehet egy alacsony is.
A villanypásztor szalagok és vezetékek esetében az áramvezető huzalok összefonódnak műanyag szálakkal, így a kiváló vezető képesség könnyű kezelhetőséggel párosul, és a színes műanyagnak köszönhetően a kerítés láthatóbbá is válik.

TIPP! Nagy terület bekerítése esetén alacsony ellenállású vezetéket használjunk, mely kevesebb mint 0,5 ohm/m, és szakítószilárdsága min 200 kg. Kerti használat esetén választhatunk nagyobb ellenállású vezetéket mely 3 ohm/m-nél magasabb, és szakítószilárdsága maximum 100 kg.
TIPP! A villanypásztor szalagok, vezetékek és huzalok meghúzását és tekercselését jelentősen leegyszerűsíti a csévélődobok használata.

LEGELŐHÁLÓK

Egyre népszerűbbek a legelőkerítéshálók, mert nagyon praktikusak, ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk bekeríteni az állatok tartására szolgáló területet, vagy a vadon élő állatoktól védenénk meg tulajdonunkat. A juhok és kecskék esetén különösen szigorú elvárásoknak kell, hogy megfeleljenek a villanypásztorok, mert a juhok robosztus állatok, sűrű gyapjuk védi őket az áramütéstől, így amellett, hogy erős villanypásztor készüléket kell választanunk, a maximális biztonságot is szem előtt kell tartanunk. Az erős műanyag, vagy üvegszálas cölöpök/karók és a kiváló minőségű vezetőanyagok kombinációja maximális védelmet nyújt. Villanypásztor hálók ma már széles választékban állnak rendelkezésünkre, minden talajviszonyhoz és alkalmazáshoz megtaláljuk a megfelelő terméket. A juhhálók, baromfihálók, vadak elleni védőhálók, a macskaháló és a nyúlháló is kifejezetten az említett állatfajták tulajdonságainak megfelelően került kialakításra.

Villanypásztor legelőhálók juhok és kecskék tartásához.

 

MILYEN MAGASSÁGBA HÁNY HUZAL KERÜLJÖN?
 

A villanypásztor vezetékeket különböző magasságban kell elhelyezni különböző állatfajok esetén.

 

VILLANYPÁSZTOR SZALAGOK ÉS VEZETÉKEK RÖGZÍTÉSE OSZLOPOKRA, CÖLÖPÖKRE, KARÓKRA

A villanypásztor szalagok, valamint vezetékek különböző típusú, különböző anyagokból készült oszlopokra, cölöpökre, valamint karókra rögzíthetőek.
A nyolcszögletű fenyőfa oszlopok lehetővé teszik a szigetelők rugalmas felhelyezését, valamint könnyen, előfúrás nélkül szerelhetőek, és léckerítésekhez is kiválóan alkalmasak.
Az újrahasznosított cölöpök és karók különösen tartós, optimálisan munkálható megoldást kínálnak puha, nedves, vagy mélyalapozású talajon is.
A T-karók nyersanyaga feldolgozott, melegen hengerelt sínacél, ami a legjobban terhelhető és legtartósabb acélokhoz tartozik. Extrém merevsége miatt csak minimális mértékben deformálódik, ezért félig állandó és rögzített kerítések építésére is alkalmas.
A fém cölöpök között válogatva szögacél karókat, köracél és oválacél karókat, valamint fűzőszemes fémkarókat is találunk. Száraz és köves talaj esetén is könnyen használhatóak, és a legalacsonyabb hőmérséklet esetén sem áll fent törésveszély.
A rendkívül erős, szinte törhetetlen minőségi műanyag cölöpök és karók minden népszerű villanypásztor szalaghoz és vezetékhez használhatók. Kengyeles karók esetében a kengyel segít a karó tökéletes betaposásában, mert pontosan a talajtüske felett helyezkedik el.
Az üvegszál erősítésű műanyag karók és tartozékok stabilabbak és tartósabbak, mint a hagyományos műanyag karók, ezen kívül nagyon könnyűek, így könnyen kezelhetőek és nem rozsdásodnak, nem rothadnak.

Az oszlopok, cölöpök és karók kiegészítői külön-külön is elérhetőek.

VILLANYPÁSZTOR SZIGETELŐK

A szigetelők választják el az áramot vezető villanypásztor szalagokat és vezetékeket a karóktól/cölöpöktől/oszlopoktól, valamint a földtől. Minél nagyobb a szigetelő, annál jobbak a szigetelési tulajdonságaik. Nagy szilárdságú szigetelőket kell használni a sarkok és az ágak számára, mivel a nagy szakítószilárdság az anyag stressztesztje lesz. Megfelelően megválasztott szigetelőkkel néhány mozdulattal újra feszessé teheti a lelógó villanypásztor szalagokat és vezetékeket és huzalokat.
Az izolátorokat az alábbi csoportokra oszthatjuk: sarokszigetelők, szakasz  szigetelők, kapuk, és távtartó szigetelők.
Természetesen a szalagokhoz és vezetékekhez különböző típusú szigetelők ideálisak, de ezen kategóriákon belül is többféle alakú és színű szigetelő között válogathatunk.

VILLANYPÁSZTOR KERÍTÉSBIZTOSÍTÓ TERMÉKEK

A villanypásztoros kerítésbiztosító termékek segítségével könnyen felügyelhetők és vezérelhetők a kerítések. A kerítésvizsgáló eszközök között vannak, amelyek hang- illetve fényjelzéssel jelzik, vagy több lépcsőben mutatják a kerítésben lévő feszültséget.
A digitális feszültségmérők a feszültség pontos mérését végzik, a multiméterek pedig a villanypásztor hibáinak pontos megkeresésére alkalmasak. A hibák felderítésével kapcsolatban egy másik cikkünkben gyűjtöttük össze a tudnivalókat.
 

FÖLD ALATTI ÉS FÖLDELÉSI TARTOZÉKOKKAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK

A föld alatt vezethető kábeleket mindenképpen üreges műanyag csőben szükséges vezetni a kábel károsodásának megelőzése érdekében.

A horganyzott földelőpálca rozsda izolátorként hat, így megakadályozza a feszültség visszaáramlását a készülékbe. 
Fontos, hogy a földelőpálcák mindig nedves földbe kerüljenek, egymástól 3 méter távolságra.

CSATLAKOZÁSI ÉS FÖLDELÉSI TARTOZÉKOK

A csatlakozási és földelési tartozékok között megtaláljuk a szigetelt földkábeleket, föld- és villanypásztor-csatlakozókábeleket, villanypásztor-összekötőkábeleket, pántkapcsolókat, szalagcsatlakozókat, szalag-csatlakozókábeleket, vezeték-készülék csatlakozókábeleket, vezetékcsatlakozókat, vezeték-szalag csatlakozókat, valamint a szív alakú csatlakozóval ellátott villanypásztor csatlakozókábeleket.

EGYÉB VILLANYPÁSZTOR-TARTOZÉKOK

A villámvédelmi eszközök, villámhárítók megvédik a villanypásztor készüléket a kerítésbe csapó villámok okozta túlfeszültségtől.
A szakaszkapcsoló két külön kerítésrendszer be-, ki- és átkapcsolásához használható, hálózati készülékekkel történő üzemeltetéshez is ideális.
A rendkívül erős szakaszoló kerítéskaróra könnyen illeszthető, így praktikus a használata.
Ne feledkezzen meg a strapabíró műanyagból készült figyelmeztető táblák villanypásztor szalagokon történő elhelyezéséről sem.
 

MŰSZAKI FOGALMAK MAGYARÁZATA

FELTARTÓZTATÓ FESZÜLTSÉG ÉS IMPULZUSENERGIA

A villanypásztor készülék által kibocsátott elektromos impulzus csúcsfeszültséget feltartóztató feszültségnek nevezik. Magas feszültségre van szükség, hogy a kerítéshuzal és az állat teste között vezetőképes „csatorna” jöjjön létre. Ehhez legalább 2500 voltos feszültségre van szükség, míg vastag bundájú állatok esetében legalább 4000 voltos feszültség használata ajánlott, hogy az áram (impulzusenergia) át tudjon folyni ezen a „csatornán”. A feszültség önmagában nem okoz fájdalmat, a sokkhatás az impulzusenergia nagyságától is függ. Minél kevésbé érzékeny az állat, annál nagyobb energia szükséges a feltartoztatásához, illetve elriasztásához. Ezen kívül a villanypásztor hossza és terhelése is növeli az impulzusenergia-igényt, ezért a növényzettel sűrűn bevont kerítések esetén érdemes erősebb, nagyobb impulzusenergiát kibocsátó készüléket választani. Minél több energiát szolgáltat egy készülék, annál magasabb az áramfogyasztása is. Az impulzusenergia gondos megválasztása legfőképpen a szárazelemes es akkumulátoros készülékek esetében fontos.

ELLENÁLLÁS (OHM)

Ahhoz, hogy az energia nagyobb veszteségek nélkül érje el az állatot, és ne „szivárogjon el”, a maximális sokkhatás elérése érdekében jó elektromos vezetőképességű kerítésanyag is szükséges (a kellő impulzusenergia mellett). 
A vezeték-ellenállás a kerítésanyag értékelésére használható érték. Ohm/méter mértékegységben van megadva. Minél kisebb ez az érték, annál jobb vezető az anyag. Minél hosszabb a kerítés, annál jobbnak kell lennie a használt anyag vezetőképességének. A legjobb anyagok ellenállása 0,25 Ω/m-nél kisebb, a rosszabbaké 4 Ω/m feletti. 
Az ellenállásnak a földelésben a lehető legkisebbnek kell lennie, míg a szigetelők ellenállása a lehető legmagasabb kell, hogy legyen.
Vizsgálatok során kiderült, hogy kompromisszumot kell kötni a rézhuzalokon elérhető legjobb vezetőképesség és a hosszú élettartam (rosszabb vezetőképességű nemesacél huzalok) között. Ebből a szempontból a kombinált anyagok (réz- es nemesacél huzalokból álló vezető anyagok) az optimálisak (PremiumLine).

VDE SZERINTI ELMÉLETI KERÍTÉSHOSSZ 2000 V FESZÜLTSÉG ESETÉN

Ez egy elméleti érték, amely azonban a gyakorlatban különböző befolyásoló tényezők (pl. kerítés melletti növényzet, időjárási hatások, földelési viszonyok) miatt nem érhető el.

MAXIMÁLIS KERÍTÉSHOSSZAK NÖVÉNYZET NÉLKÜL, KÖZÉPMAGAS- ÉS MAGAS NÖVÉNYZET ESETÉN

A kerítés mentén található növényzet alapvetően befolyásolja a villanypásztor készülékkel kiszolgálható maximális kerítéshosszt, de a huzalvezetőképesség, a csatlakozások, a szigetelés állapota, a talajviszonyok, az időjárási hatások, valamint a földelés is módosító tényezők. A megadott kerítés hosszértékek jó vezetőképességű huzalok és -hosszabbítók, nagyon jó izolátorok és optimális földelési rendszer esetén érvényesek. Ezért fontos, hogy a kerítés-rendszer minden egyes pontján elérje a 2500 Volt minimális védő feszültséget minden körülmények között.

MAXIMÁLIS FESZÜLTSÉG (VOLT)

Ez a feszültség kis villanypásztor-terhelés esetén érhető el.

ÜRESJÁRATI FESZÜLTSÉG (VOLT)

Az a feszültség, amit akkor ad le a villanypásztor-készülék, amikor nincsen kerítésrendszerre csatlakoztatva.

TÖLTÉSI ENERGIA (JOULE)

A készülék által felvett energia. A kisütési energia értékét a villanypásztor készülék hatásfoka határozza meg.

MAXIMÁLIS KISÜTÉSI ENERGIA (JOULE)

A legnagyobb energia, amit a készülék le tud adni a kerítésrendszernek. Ezt az áramütés erejének is nevezik.

MINIMÁLIS KISÜTÉSI ENERGIA (JOULE)

Az a legkisebb energia, amit a készülék a kerítésrendszernek lead. Ez egy csökkentett teljesítményű kerítéskimenettel, vagy a készülék legkisebb teljesítményfokozatának kiválasztásával érhető el.

CSIKÓVÉDŐ KAPCSOLÁS

A csikóvédő kapcsolás igény szerint aktiválható. Ha egy állat a kerítésbe gabalyodik, a jelentősen meghosszabbított impulzusköztől (60 mp) nem éri túlságosan nagy terhelés, így nagyobb valószínűséggel ki tudja szabadítani magát. A készülék hang- és vizuális riasztást is ad.
 

ISMERJE MEG FARMLINE VILLANYPÁSZTOR RENDSZEREINKET!

 

Szeretne velünk beruházni?

Keressen fel bennünket és tájékoztasson az elvárásairól, valamint a kívánt elektromos kerítés paramétereiről!
Szakembereink ingyenesen megtervezik személyre szabott villanypásztor rendszerét!
Igény szerint akár a teljes körű, szakszerű kivitelezésben is a segítünk. 
Keresse munkatársainkat a vevoszolgalat@delifarm.hu elérhetőségen vagy telefonon a 62/556120-as számon!

Ha villanypásztor telepítésén gondolkodik, de nem tudja, hogy milyen megoldás lenne az Ön számára a legoptimálisabb, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz bizalommal, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

 

Értesüljön a szakterületét érintő újdonságokról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!