Tender logo

Villanypásztor rendszerekkel az afrikai sertéspestis ellen

2021-11-08
413
Villanypásztorral az afrikai sertéspestis ellen

Lengyelországban rekordot döntött az afrikai sertéspestissel fertőzött gazdaságok száma az idei évben, derült ki a Polish General Veterinary Inspectorate adataiból. Az országban főként a nyugati határrészen mutatták ki a vírus intenzív jelenlétét, ahol csak az idei évben 29 gazdaság fertőződött meg. Ezek közé tartozik az a sertéstelep is, amely a fertőzés elterjedésekor 16000 egyedszámú állománnyal rendelkezett.
A szomszédos ország, Németország elrendelte a vadkerítés kiépítését a két ország között, hogy megakadályozza az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznók átvándorlását, valamint visszaszorítását a mentes területekről. A fertőzött és úgynevezett „fehér zónák”, illetve az e kettő közötti „folyosó” kialakítása egy mentesítési terv része, melyben a nem fertőzött állomány megóvása a cél. 
A kiemelt kockázatot jelentő területeken elektromos vadhálóval erősítették meg a védelmet.

Hogyan védekezhetünk az ASP ellen villanypásztor rendszerrel?

A jelenleg Magyarországon is előforduló ASP elleni védekezéshez megfelelő segítséget tudunk nyújtani a „személyre szabott” villanypásztor rendszerek kialakításával. Az általában drótkerítéssel védett gazdaságokba könnyedén bejuthatnak a fertőzött vaddisznók, főként a tél közeledtével okozhat ez kiemelt problémát, amikor táplálék után kutatva túrják szét a kerítések hálóit. 

A hagyományos kerítés köré épített villanypásztor rendszer egyszerre védelmet nyújt a kerítésnek és a gazdaságban nevelkedő sertésállománynak. A sertéstelep elhelyezkedése, mérete és infrastruktúrájának szempontjából különböző üzemeltetési lehetőségű villanypásztor készüléket tudunk nyújtani. A napelemes készülékek (AKO SUN Power S 3000) ideálisak lehetnek a fákkal és bokrokkal kevésbé benőtt területeken. A sűrű növényzettel borított helyek is alkalmazható villanypásztor, azonban ebben az esetben a 12 Voltos akkumulátoros készülék (AKO Power A3300, AKO Mobil Power AN 5500), akkumulátorral (Premium AGM 88, Premium AGM 110) lehet megfelelő választás a gazdának. 
Amennyiben van megfelelő infrastruktúra és a gazda tudja biztosítani a folyamatos áramellátását a készüléknek, akkor kitűnő választás lehet a 230 Voltről üzemelő hálózati készülékeink egyike (AKO Power Profi N 5000). 
Ha alkalmanként szükség lehet az akkumulátoros és a hálozatról történő üzemeltetés váltására, akkor ideális választás egy „duo” készülék. Ez lehetőséget biztosít 12 (akár napelemes rendszerben is) vagy 230 Voltról való üzemeltetésre is, az aktuális igényeknek megfelelően.

Vezetékből válasszunk olyat, amely nagy szakítószilárdságú (Farmline Dragon 6, AKO Premium Wildhog, AKO Topline Plus) és az adott kerítéshossznak megfelelő kis ellenállássú. A vezetékekből kialakított villanypásztorrendszert érdemes kiegészíteni kék jelzőszalaggal vagy villanypásztorszalaggal, ugyanis a hazánkban honos vadak főként a kék (és a zöld) színt tudják érzékeli.

Ha villanypásztor telepítésén gondolkodik, de nem tudja, hogy milyen megoldás lenne az Ön számára a legoptimálisabb, forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

Főkép: Sandy Millar az Unsplash-en.