Tender logo

Pataápolás és legyek elleni védelem kiskérődző állományban

2022-04-12
362
Pataápolás és legyek elleni védelem kiskérődző állományban

Körömápolás kiskérődzők esetében

A nyírás mellett a juhok alapvető ápolási szükséglete a körmölés, amit minden nyájon évente legalább egy alkalommal el kell végezni. A csülökszaru ápolásával nemcsak az állatok komfortérzete növekszik, de elkerülhető vele számos fertőzés megjelenése is. A korszerű körmölés eszközei közé tartozik a körmölő kés és olló, valamint a válogatókarámhoz kapcsolódó körmölőkaloda is, illetve hasznosak lehetnek az állatok lefogását, fixálását segítő eszközök is, amelyekkel biztonsággal, kényelmesen elvégezhető pataápolás, vagy más egészségügyi kezelések.

A körömbetegségeket elősegítő faktorok jelentkezésekor (pl. sok csapadék, sáros utak) érdemes 3-5%-os formalin oldattal történő lábvégfürösztéssel segíteni a szaruréteg erősödését. Ehhez kopás,- és vegyszerálló lábfürösztő tálcát célszerű választani, amelyből juhok és bárányok méreteire szabott verziók is kaphatók, illetve hosszirányban rugalmasan kiterjeszthetők.

Higiéniai szempontból elengedhetetlen a hodályban történő rendszeres alomcsere, valamint az alomkezelés is. Az alompor beszórógépek segítségével egyenletesen oszlathatók el az istállószárítószerek vagy mész is, így nemcsak időt, de sok szóróanyagot is megtakaríthatunk.

Kiskérődzők legyek elleni védelme

A nyári szezonban a juhok és kecskék ellátása során kihívást jelent a legyek elleni védekezés, melyhez ma már számos hatékony, vegyszermentes megoldás létezik. A hodályban elhelyezett ragasztós légyfogók (pl. lapok, papírtekercsek, szalagok, vagy zsinórok) egyszerű, tiszta, megoldást nyújtanak alacsonyabb legyek általi fertőzöttség esetén, illetve nagyon jól kombinálhatók az elektromos rovarcsapdákkal, amelyek UV fény segítségével magukhoz vonzzák a rovarokat, majd elektromosság segítségével elpusztítják őket.

Az állomány védelme érdekében, fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk állatainkról. Ebben segítenek a Déli-Farm Kft. által forgalmazott termékek. 

A juh és kecsketartók a VP3-14.1.3 – 22 – Kiskérődző állatjóléti támogatás pályázat keretében most vissza nem térítendő összegre nyújthatják be kérelmüket 2022. május 16. és 2022. június 16. között a fenti két kategóriába tartozó eszközökre is.  

Igény esetén várjuk megkeresésüket a vevoszolgalat@delifarm.hu címen vagy hívják munkatársainkat a +36 62 556 120-as telefonszámon!