Tender logo

(Ne) nyírjunk bele! Jön a vedlési időszak

2022-03-28
618
Lónyírógép

A tavasz érkezésekor már a hőmérséklet sem indokolja a lovakon lévő nagy bunda szükségszerűségét. Természetesen lovunk ösztönösen érzi ezt és egyre erőteljesebb szőrvedléssel próbál megszabadulni a feleslegessé váló szőrköntöstől. Ez a vedlés el tud húzódni akár nyár közepéig is, sőt akadnak lovak akik még nyáron is viszonylag hosszú és sűrű bundát növesztenek. Biztosan minden lovas ismeri az érzést, amikor fél óra lóvakargatás után is még le tudna szedni a lováról még egy állatra való szőrtömeget. Arról már ne beszéljünk, hogy lópucolás közben az egész ruhánk egy merő lószőr és a polár pulcsinkra olyan stabilan rá is tud ragadni, hogy otthon még egy fél óra megszabadulni a szőröktől. Mindezeket figyelembe véve egyáltalán nem meglepő, hogy sok lovasban felmerül a gondolat, hogy egy sokkalta gyorsabb, hatékonyabb megoldást választva pár óra alatt letudja a vedlési időszakot egy gordiuszi megoldást kínáló lónyírással. 
Vannak ráadásul olyan lovak is, amelyek olyan betegséggel küzdenek (pl. Cushing-kór), amelyek tünetei közé tartoznak a szőrváltási problémák. Ezeken a lovakon célszerű egy szőrnyírással is segíteni. 


De hogyan is álljunk neki a lovak nyírásának? 


Mindenek előtt érdemes alaposan megfontolni, hogy beszerezzünk-e egy saját nyírógépet, vagy esetleg kihívjunk egy szakembert és rá bízzuk ezt a kényes feladatot. Mindkettőnek megvan a jogosultsága, csak mérlegelni kell pár dolgot:

 • hányszor szeretnénk egy évben lovat nyírni?
 • hány lovat szeretnénk nyírni?
 • mennyire van hozzá kedvünk, időnk, tapasztalatunk?
 • mennyire van a lovunk hozzászokva a nyíráshoz, vagy a hangosan zümmögő gépekhez a közvetlen közelében?
 • mik a kívánalmaink a lónyírással kapcsolatban, esetleg van-e valamilyen speciális igényünk (pl. minta belenyírása)?

Azok, akik egy évben egyszer (maximum kétszer) szeretnék megnyírni az egy darab lovukat, és ráadásul nem biztosak benne, hogy a ló jól fogadná ezt a praktikus szőrváltási lehetőséget, célszerű inkább szakember segítségét kérni, főleg, ha belegondolnak, hogy egy jobb minőségű gép árából akár 10-15 évig nyírathatják a lovat különösebb idegeskedés nélkül.  


Azoknak viszont, akiknek kettőnél több lovuk van, egy évben többször akarnák nyírni, esetleg szolgáltatás-szerűen is gondolkodnak a lónyírásban, azt tudom mondani, hogy hajrá, irány a Déli-Farm webshopja, vagy egyik áruháza, ahol termékismerettel rendelkező eladókkal tudják átbeszélni, hogy pontosan milyen gépre van szükségük. A nálunk megvásárolható lónyírógépek mind garanciálisak, Szegeden szakszervíz is rendelkezésre áll, sőt kedvező áron egyes gépfejek élezését is tudjuk vállalni. Pótfejeket, kiegészítőket (pl. hűtő spray) és még különböző mintákat tartalmazó nyírósablont  is kínálunk. 


Lónyírás alapjai

 

Akik saját kezű nyírásra adják a fejüket, azoknak a következőket tudom javasolni: 

 • átgondoltan, megfelelő nyírógépet válasszunk. Vegyük figyelembe saját igényeinket, gondolok itt például a gép súlyára, hangjára, teljesítményére. Az sem elhanyagolható tényező, hogy milyen árfekvésű gép fér bele a költségvetésünkbe, de ne felejtsük el, nem egy évre vásároljuk a lónyírót, tehát lehet érdemes kicsit többet költeni rá, hogy az évek során kényelmesen és megbízhatóan tudjunk dolgozni vele. 
 • olyan ruházattal készüljenek, amibe a lehető legkevésbé tud beleragadni a szőr. Lehetőleg a nyakrésznél is zárt legyen és egy sapka sem árt. 
 • a lovat érdemes a nyírás előtt kellőképpen lemozgatni. Az erre szánt idő meg fogja hálálni magát, mert a kellemesen elfáradt lovunk jó eséllyel nyugodtabban fogja végigállni a több órás lónyírást. Arra figyeljünk, hogy a nyíráskor már a ló ne legyen izzadt, nedves. 
 • nyírás előtt tisztítsuk meg a ló szőrét alaposan. Amennyiben már olyan meleg lenne a hőmérséklet, akkor az a legjobb, ha le tudjuk mosni és utána teljesen megszárítani. Hidegebb idő esetén egy átlagnál jóval alaposabb lóápolás is elegendő lehet. A cél az, hogy a lehető legkevesebb homok, piszok maradjon a ló szőrében, és ne legyen összeállva, mert a nyírókés jóval hamarabb életlené válik és fel is melegszik a por, homok hatására, ráadásul csúnyábban (csíkosan) is vághat. 
 • mindig ellenőrizzük a gépet mielőtt elkezdünk nyírni. Nézzük meg a nyírófej fogazatát, nincs-e letörve belőle. Letört fogú fejjel ne dolgozzunk, mert sérülést okozhatunk vele, ráadásul a nyírás se lesz egyenletes. Ellenőrizni kell, hogy az előző használat után kellőképpen meg lett tisztítva és olajozva gép. Ha úgy ítéljük meg, hogy nem, akkor ezt mindenképpen pótoljuk. Az olajozást speciális nyírógépekhez való olajjal végezzük, mégpedig úgy hogy a nyírófej fogakra is csöpögtetünk plusz az olajozó nyílásokon keresztül is juttatunk egy kis mennyiséget a gépbe. Ezután indítsuk be a gépet, hogy egyenletesen el tudjon az olaj oszlani, és hogy meg tudjuk állapítani, hogy megfelelően működőképes-e a gépünk.
 • érdemes mindig tartani magunknál egy élezett pót nyíróél szettet, mert ha bármi hibát észlelünk az épp használatban lévő fejnél, akkor azonnal tudjuk cserélni és nem kell félbehagynunk a munkát. A fej cséréjénél oda kell figyelni, hogy se túl ne húzzuk a rögzítő csavarokat (mert ha túl erősen súrlódnak egymáshoz a fésű és a vágó rész, akkor nagyon gyorsan túlmelegszik, kopik a fej, ráadásul a motornak sem teszünk vele jót) se túl lazán ne hagyjuk (nem tudunk vele szépen nyírni). A legkönnyebben az ideális rögzítést úgy tudjuk beállítani, hogy teljesen meghúzzuk a rögzítő csavarokat és utána egy-másfél fordulatot visszaengedünk. 
 • keressünk a ló számára egy nyugodt, külső ingerektől mentes környezetet, ahol biztonságosan - két oldalt kikötve - tudjuk rögzíteni az állatot. 

Photo by Lana Werper on Unsplash

 • nagyon fontos, hogy mindig – nyírás közben is- ellenőrizzük, hogy az elektromos vezetékek jól helyezkednek-e el. Nem gabalyodott bele a ló, nem lépett rá, nem lóg vízbe, stb. Nagyon ajánlatos valamilyen plusz biztosági szerkezetet is alkalmazni – pl. fi rellé köztes csatlakozó aljzat – amit a konnektor és a gép közé teszünk, ha bármi probléma adódna, akkor automatikusan áramtalanítsa a készüléket. Én a jobb félni, mint megijedni elv híve vagyok. 
 • most jön a legizgalmasabb rész, a ló hozzászoktatása a nyírógéphez. Itt kap nagy szerepet a ló mentális állapota, amit a fent említett lemozgatással optimalizálhatunk. Persze nagy szerepet játszik ebben a ló alapvető természete is. Ha nagyon ideges természetű a lovunk, akkor legyünk rendkívül óvatosak és körültekintőek, de még nyugodtabb lónál is ajánlom, hogy ne egyedül kezdjünk neki a nyírásnak, hanem legyen velünk legalább egy segítő, aki vész esetén közbe tud avatkozni. Az állattal való foglalkozás egyéb területein is a fokozatosság, nyugalom és ismétlés elvét pártolom, hosszú távon csak evvel tudunk célt érni. Adjunk időt, lehetőséget a lónak hozzászokni ehhez az új, ismeretlen szituációhoz. Mutassuk meg neki a gépet először kikapcsolt állapotban és ha nem húzódozik tőle, akkor finoman érintsük is hozzá. Közben dicsérjük, nyugtassuk a lovat. Ha ez is zökkenőmentesen sikerül, akkor mellette indítsuk be a gépet, figyeljük meg a reakcióját. Amennyiben minden rendben, akkor finoman érintsük meg most már a bekapcsolt géppel a lovat. Ha ezt is probléma nélkül engedi, óvatosan elkezdhetjük a nyírást. 
 • első nyírásnál érdemes olyan helyen kezdeni, ahol kevésbé feltűnő, ha mégis abba kell hagyni és nem túl veszélyes hely. Tehát ne a faránál kezdjük, mögé állva, mert ha megijed a nyírás közben, akkor egy rúgással is jutalmazhat bennünket. Inkább elől a hasánál próbálkozzunk elsőnek, ahonnan, ha muszáj, el tudunk ugrani. 
 • mindig a szőr növekedési irányával ellentétesen nyírunk a ló hátuljától haladva előre felé. Ahol esetleg változik a növekedési irány (szőrforgóknál), ott értelemszerűen változtatunk a nyírás irányán is. 
 • különböző nyírási módok, típusok vannak. Van ahol csak az izzadékony testfelületeket nyírják, a nyak alsó részét, a ló oldalát – ebbe a hasat is bele szokták venni – és far bizonyos területét. Létezik olyan módozat, ahol csak a fejet és a lábakat hagyják ki, esetleg a nyereghelyet, és persze azt a verziót is sokan alkalmazzák, ahol a ló egész testfelülete lenyírásra kerül. Előzetesen érdemes utána nézni, hogy számunka melyik verzió a legpraktikusabb, és azt hogy tudjuk kialakítani. 
 • ha nem a teljes testfelületet nyírjuk, akkor egy kréta segítségével elő tudjuk rajzolni a lovon, hogy hol akarjuk meghagyni a szőrt. Nyereghelyen érdemes egy megfelelő alátét körberajzolása, vagy fejen a pofaszíj vonalának meghúzása. A művészi hajlammal ellátott lovasok különböző mintákat is bele álmodhatnak a szőrköntösbe, de ne felejtsük el, hogy ezek hosszú távon rajta maradnak sporttársunkon, úgy hogy olyan mintát válasszunk, ami például egy verseny alkalmával is felvállalható. Aki kevésbé ügyes rajzból, annak léteznek kifejezetten nyíráshoz készült sablonok a legnépszerűbb mintákkal.
 • fontos, hogy nyírás közben is többször olajozzuk a nyírófejet. Ezzel mérsékelhetjük a szőr hozzátapadását, a felmelegedést és a fokozott kopást. Kapható kifejezetten hűtő spray is – ez nem helyettesíti az olajozást – amit érdemes alkalmazni, ha túlhevültnek érezzük a fejet. A lónak a forró fém nagyon kellemetlen lehet, úgy hogy mindenképp orvosoljuk a problémát hűtősprayvel, vagy a gép pihentetésével. 
 • a kényesebb testrészekre – mint pl. a fej és a lábvégek – érdemes kicsi, kifejezetten a nehezen élérhető testrészekre kialakított nyírógépet használni. Ezek általában kisebb teljesítményűek és jóval olcsóbban is kaphatóak, mint a nagy lónyíró gépek, de csak kisebb részletek nyírására alkalmasak. (ilyenek: 18180, 18265, 18463, 18461, 18460, 18459, 18462, stb.) 
 • a nyírás végeztével mossuk le, vagy ápoljuk le a lovat, hogy megszabaduljon az irritáló szőrtörmeléktől. Utána takarjuk le, hogy nehogy megfázzon hideg időben. Az természetes hogy a környéken is feltakarítunk és a megfelelő helyre kidobjuk a lenyírt szőrtömeget. A gépet véletlenül se hagyjuk ki a takarításból. Keféljük le róla a szőröket és a szennyeződést és beolajozva rakjuk el. A pótfejet is érdemes egy olajozott rongyba becsavarni és abban tárolni, hogy elejét vegyük a rozsdásodásnak.

Fontos! A jól végzett munka végén dicsérjük meg magunkat és a lovunkat is. Esetleg egy kis jutalmazás is belefér mindkét fél számára :)
Jó nyírást kívánok mindenkinek! 

Major Edina