Tender logo

Mit tehetünk a legyeskedő kártevők ellen?

2021-06-10
2006
Legyek elleni védekezés

Az istállóban és környékén megjelenő legyek minden nyáron bosszúságot és anyagi kárt okoznak az állattartó gazdáknak. Mit tehetünk ellenük? Az alábbiakban felsorakoztattuk a legyek elleni eszköztárunkat.
 

Legyek hatása szarvasmarhákra


Az állattartó telepeken a házi légy, a kis házi légy és a szuronyos istállólégy is gyakran előfordul. Érdemes megelőzni a legyek drasztikus jelenlétét, mert a nagy mennyiségű rovar befolyásolja a haszonállatok nyugalmát, teljesítményét és növekedését is, emellett számos betegséget terjeszthet. A tehenek toporgással, a farkukkal történő csapkodással és fejrázással reagálnak a legyek jelenlétére, ezzel sok energiát veszítenek el a tejtermelés rovására (súlyos fertőzöttség esetén akár 50%-kal is visszaeshet a tejtermelés). Felmérések szerint a hatékony légymentesítés például több mint 90 százalékkal csökkenti a nyári tőgygyulladás előfordulását.

 

A szabadban tartott szarvasmarhák testén a "bökőlégy" többszázasával is előfordulhat, vérszívással irritálja az állatokat, a keletkezett sebek pedig újabb legyeket vonzzanak. Nagyon magas légypopuláció esetén az állatok vérvesztesége is jelentős lehet, illetve táplálkozási zavarok merülhetnek fel.

 

Legyek elleni védekezés fontossága sertéstartó telepeken


Sertések esetében a testtömeg gyarapodásában okozhat visszaesést a legyek támadása, emellett pedig számos betegség terjesztésében is igazolták a telepeken megjelenő legyek szerepét. A sertéstartóknak a fiaztató épületek környékén kiemelt figyelmet érdemes szentelniük a legyek elleni védekezésre, hiszen ezzel jelentősen csökkenthetik a járványok kockázatát.

 

A legyek szaporodása


A nőstény bökőlégy a párzást követően friss szarvasmarha trágyába helyezi el a petéit, melyek a trágyával fedett termőföldben telelnek, és tavasszal kifejlett légyként jönnek elő.
A szuronyos istállólégy nősténye közel 700 petét tud lerakni, főként a nedves szalmába, alomba, 25–50 petecsomóban. A petékből az időjárástól, hőmérséklettől függően, 1-1,5 hónapon belül kelnek ki a kifejlett példányok az istállóban.


Hogyan védekezhetünk hatékonyan a legyek ellen?


Higiénikus környezet biztosítása


A legyek elleni védekezést érdemes az állattartó telepek higiénia szintjének növelésével, vagyis a megelőzéssel kezdeni, hiszen az ólakban, istállókban észlelt legyek számának 8-9-szeres mennyisége található meg a trágyában, nedves alomban peteként, illetve lárvaként. Az etetőket és itatókat mindig tisztán kell tartani, emellett ügyelni kell az istálló talajának tisztaságára, a trágya mindennapi kihordására és a takarmányok megfelelő tárolására is. 

Az istállók, ólak legismertebb és legrégibb fertőtlenítési módja az egyszerű, oltott mésszel történő meszelés, de ma már számos, modern állattenyésztési technológiában alkalmazható mészalapú anyag kapható. Az alomporok a levegő és a padozat nedvességének megkötésével nedvességet vonnak el az állatok közvetlen közelében élő, potenciális veszélyt jelentő kórokozóktól, megszüntetve a légylárvák fejlődéséhez elengedhetetlen környezetet is. Az EUTRA alomport rendkívül hatékony szalmaalom szárítóanyag, kiválóan alkalmas sertésellető, valamint baromfi ólak, illetve szarvasmarha-és ló istállók szárazságának és tisztaságának megőrzéséhez. A fertőtlenítés során a gazdák segítségére lehet 12 literes alompor beszórógépünk is, ami lehetővé teszi a beszóróanyag gazdaságos, egyenletes elosztását a fekvőboxokban.

Ne feledkezzünk meg az állatok testén megjelenő esetleges sérülések fertőtlenítéséről sem, hiszen a sebekbe, sérülésekbe a legyek lerakhatják petéiket és különféle baktériumokat hordozva elfertőzhetik azokat, nem is beszélve arról, hogy a kezeletlen sérülések további legyeket vonzhatnak. Kisebb felszíni sérülések estén kiváló hatással alkalmazható a bőrápoló Bluespray, ami stimulálja a bőrregenerálódást, és segíti az új bőrsejtek termelődését. 
 

Lárvák irtása


Ma már számtalan lárvaölő szer között válogathatnak az állattartók, vásárlás előtt érdemes azonban ezekről a szerekről bővebb információt beszerezni. A tájékozódáshoz ajánljuk az Irtószerek Kereshető Adatbázisát a Magyarországon engedélyezett irtószerek információs honlapját, amin számos légyirtó termék is megtalálható.


Légyirtás ragasztós légyfogók segítségével


Ezen módszer szerint különböző ragadós felületű termékeket, például lapokat, hengereket, szalagokat, vagy zsinórokat helyezünk ki, amire a légy rárepül és odaragad. A ragasztós légyfogók egyszerű, tiszta, méreg nélküli megoldást nyújtanak alacsonyabb fertőzőttség esetén.

 

Légyirtás elektromos rovarcsapdával


Az elektomos rovarcsapdák nappali fény és mesterséges világítás mellett is hatékonyan működő UV fény segítségével magukhoz vonzzák a rovarokat, majd az elektromosság segítségével elpusztítják azokat.


Halley S készülékeink, valamint az EcoKill Inox készülékeink különböző méretben és teljesítménnyel kaphatóak, Halley Green Line rovarcsapdánk pedig zöld színű világítócsövekkel vannak ellátva, mert tapasztalatok szerint bizonyos körülmények között a zöld szín a legyeket és a rovarokat jobban magukhoz vonzza, mint a kék.

EcoKill Inox IPX4 elektromos légycsapdánk, valamint a Halley 2138 légycsapdánk már fröccsenő víztől védett elektronikával vannak ellátva, így olyan helyen is alkalmazhatóak, ahol nem zárható ki a készülékre fröccsenő nedvesség.
Az elektromos rovarcsapdák nagyfeszültségtől mentes, egyszerű, praktikus és biztonságos verziója a tapadófóliával ellátott HaftKill elektromos rovarcsapda, amely nagyon hatékony, speciális UV-sugárzással vonzza a szálló rovarokat, amelyeket ezután a ragasztós réteg csapdába ejt. 


 

Legyek és böglyök elleni védekezés a szabadban


A legelőn tartott állatok esetében is fontos odafigyelni a legyek és bögölyök elleni védekezésre, mert egy bögöly egy csípés során akár 1 ml vért is képes kiszívni az állatból.
A TaonX bögölycsapda teljesen vegyszermentes, környezetbarát, és akár 95%-al csökkentheti a böglyök számát a csapda közvetlen közelében. Hogyan működik a csapda? A labda felmelegszik, és célterületet szimulál a böglyök számára. Miután nem sikerül vért szívniuk, a rovarok felfelé kezdenek el szállni, ahol az egyetlen kijáratot sejtik, majd a konténerben csapdába esnek.


 

Lovasok számára további tippekkel szolgálunk ezen a linken.