Tender logo

Hogyan védjük meg lovainkat a rovarok, böglyök támadásától?

2019-09-30
13991
Védekezés rovarok ellen

A lótartás során örök küzdelmet jelent a rovarok, böglyök, szúnyogok távol tartása, hiszen azok nemcsak zavaróak, de folyamatos veszélyt is jelentenek négylábú barátaink számára. Annak ellenére, hogy lovainkban nem szaporodik a vírus, csak mechanikusan veszik át a fertőzést, a rovarok, a szúrólegyek, a szúnyogok jelentős szerepet játszanak a betegségek terjesztésében. 


Az istálló és legelő környékén folyamatosan jelenlévő rovarok miatt nagyon fontos a higiénia. Mindig tartsa tisztán az etetőket és itatókat, ügyeljen az istálló tisztaságára és a trágya napi kihordására, valamint a bomló takarmányok megfelelő tárolására! Fontos az esetleges sérülések fertőtlenítése is, hiszen a ló testén lévő sebekbe, sérülésekbe a legyek lerakhatják petéiket, illetve különféle baktériumokat hordozva elfertőzhetik azokat. Kutatások szerint a rovarok kb. 70 féle betegség terjesztői is lehetnek. 

bögöly

Összegyűjtöttük Önöknek a böglyök elleni védekezésben leghatékonyabb eszközeinket:

Változtatás a napi rutinban


A legelőn tartott lovak esetében segít a böglyök távoltartásában és összegyűjtésében a Taonx Eco bögölycsapda.
A lovak rovarokkal szembeni tűrőképessége egyedenként változó. Vannak, akiket nem zavar a vérszívók hada, mások folyamatosan próbálnak tőlük szabadulni, egész nap idegesek, nyugtalanok. Van néhány olyan egyszerű változtatás a napi rutinban, amely segíthet a lovaknak a rovarok elleni küzdelemben. A rovarok többsége hajnalban, de leginkább alkonyatkor indul útnak, ezért a nyári estéken, ha már mozog a levegő, állítsa be lovát egy rovaroktól védett helyre. Napközben viszonylagos nyugalomban tud hűsölni kedvence az árnyékban, mivel a rovarok sem szeretik a tűző napot és nem mozognak. A másik lehetőség, hogy a lovat este engedje ki a karámba. Ez akkor is jótékony hatású számára, ha napközben nagy a forróság.

Lovak a karámban

 

Rovarriasztó

Hatásos védelmet nyújtanak a különböző rovarriasztó spray-k is (pl. Phaser rovarriasztó spray), melyekből természetes hatóanyagú készítményeket is elérhetők. Régóta ismert az almaecet és a fokhagyma rovarriasztó hatása, amit esetleg kombináltan is alkalmazhatunk.

Légymaszkok és takarók

Jó és egyszerű megoldás a légysallang és a légymaszk, hiszen ezzel megakadályozhatja, hogy a lova szeme a rovarok számára peterakásra vagy szomjoltásra csábítson. Célszerű a légytakaró használata is.

Fürdesse át kedvencét

Az izzadtság vonzza az élősködőket, ezért a megizzadt lovat nyáron, munka után mindig tisztítsa le. Mozgás után, mikor a ló már teljesen visszaszáradt vagy spontán a legnagyobb melegben, fürdesse át kedvencét! Az izzadság szaga még nagyobb agresszivitásra sarkallja a rovarokat. Ezzel nem kizárólag a támadó rovarok számát csökkentheti, de a lova is hálásan fogadja majd a hűsítő törődést!


A rovarok elleni védekezéshez ezen az oldalon talál még hasznos termékeket.