Tender logo

Mit kell tudnunk a sport- és hobbilovak takarmányozásáról?

2019-09-30
2448
FarmLine Gavallér

A lovak takarmányozása

A lovak takarmányozáskor fontos figyelembe vennünk, hogy a ló emésztőrendszere rendkívül érzékeny. A lovak az együregű gyomrú, úgynevezett monogasztrikus állatok csoportjába tartoznak, emésztőrendszerük felépítése az életmóddal áll összefüggésben. A rostok bakteriális bontása főként az utóbél szakaszban történik.
A hobbi- és sportlovak tápanyagszükségletét a végzett munka hossza, intenzitása, valamint a testtömeg befolyásolja. Gyakran jelent gondot a rendszertelen terhelés, hiszen a munka nagy része sokszor hétvégére esik vagy szezonális. Ez a probléma a mindenkori terhelésnek megfelelő takarmányozással orvosolható.

A lovak fehérjeszükséglete


 A mostanában divatos puffasztott müzlik adagolásával óvatosnak kell lennünk, mert ezek elfogyasztásával lovunk túl sok fehérjét vehet magához, ami sokszor ízületi vizenyőt, bőrkiütést, kólikát, patairha-gyulladást, túlhevülést okozhat. Az állat fehérjeszükséglete döntő részt jó minőségű lucernaszénával fedezhető. A lovak takarmánybázisát elsősorban a tömegtakarmányok, szénafélék lucerna, gyepszéna adják, illetve az abrakalkotók mint zab, kukorica, árpa és egyéb kiegészítők. A lovak emésztőrendszerének érzékenysége miatt nagyon fontos hangsúlyozni, hogy csak kiváló minőségű, toxinmentes takarmánnyal etessük kedvencünket. Az abrak a munkavégzéstől függően akár a takarmányadag 30-60%-a is lehet. Naponta legalább 3-szor etessük lovunkat abrakkal. A széna lehetőleg ad libitum, de minimum 4-6 kg legyen a fejadagban.

Lovak fehérjeszükséglete

 

Lovak takarmányozása versenyszezonban

Versenyszezonban javasolt a napi abrakadagot több részre, akár 4-5 részre elosztani a túlzott savképződés és kólika megakadályozása érdekében. A legkedvezőbb vércukorszint eléréséhez a verseny előtt kb. 4 órával adjunk abrakot lovunknak. Különösen a meleg időszakokban fontos a nyalósó és az ivóvíz folyamatos biztosítása, de megjegyzendő, hogy közvetlenül munka után ne itassunk. A tenyészállatokhoz hasonlóan fokozott figyelmet kell fordítani az ásványianyag- és vitaminellátásra is. Intenzív igénybevétel esetén, illetve versenyzés során előnyös lehet az abrakot szőlőcukorral kiegészíteni, ez segít kiegyensúlyozottabb vércukorszintet tartani. Pihenőnapokon kevesebb abrakkal és több szénával lássuk el kedvencünket, és mindenképpen mozgassuk a lovat. Pihenő időszakokban javasolt a lovakat legelőn tartani, ez stresszoldó hatású is egyben.

Lóverseny

 

Gavallér versenyló táp

A Déli-Farm Kft. sok évtizedes gyakorlati tapasztalata alapján, a fenti szempontokat figyelembe véve alkotta meg speciális versenyló tápját, mely elérhető áron prémium minőséget garantál. A FARMLINE termékcsaládon belül, GAVALLÉR néven jelent meg összetett granulált takarmánykeverékünk, amely kitűnő dietetikus hatással bír, zab és szójamentes, így hatékonyan segíti a versenylovakat a legkiválóbb teljesítmény elérésében. Alacsony fehérje tartalma miatt nem terheli a szervezetet, viszont energia tartalmát dextróz hozzáadásával emeltük, hogy a verseny alatt, illetve a felkészítéskor szükséges energia rendelkezésre álljon. Vitamin és ásványanyag-tartalma hozzájárul a még teljesebb ellátáshoz és a legjobb teljesítmény eléréséhez. 
Bővebb információért hívja munkatársainkat a +36 62 556130-as telefonszámon!