Tender logo

Kutyakozmetikus, vagy otthon nyírás?

2022-01-03
566
Kutyakozmetika, vagy otthon nyírás?

Ha szeretnénk a kutyánk külsejét egy kicsit rendbe szedni, rögtön fel is merül a kérdés, hogy melyik a jobb megoldás, keresni egy kutyakozmetikát megfelelő szakemberekkel és oda elvinni kedvencünket, vagy otthon nekifogni a kutya szőrének rendbetételéhez. Ennek megválaszolására megkérdeztem egy volt kolléganőmet, aki többek között kutyakozmetikus végzetséggel is rendelkezik és van jó pár komolyabb felszerelése, amivel bátran neki lehet állni egy kutyanyírásnak. Határozott és egyértelmű volt a válasza, lehetőleg ne kezdjünk bele otthon kontárkodásba. Még ő is el szokta vinni a kutyáját kozmetikába, mert a három kutyájának különböző a szőrtípusa és nem tud minden olyan eszközt megvenni, amivel igazán jól meg tudná igazítani mindegyiket. Egyszerűen otthoni körülmények között nem lehet profi munkát végezni. Ráadásul nem csak a kutya szőre sínyli meg a hozzá nem értést. Egy igazi szakember észreveszi, ha esetleg valamilyen betegsége lenne az állatnak, ha szükséges ki tudja nyomni a bűzmirigyét, kullancsot szakszerűen el tudja távolítani, szól a gazdinak, ha bolhák jelenlétét látja, megfelelő méretűre lenyírja a kutya karmát, anélkül hogy belevágna, a talpszőrét is ki tudja nyírni és a fülszőrtől is megfelelően meg tudja szabadítani a kis csaholóst. 


Mat Coulton képe a Pixabay-en.

Mit tegyünk, ha nincs lehetőségünk kozmetikába vinni kedvencünket?

A lelkiismeretes gazdik rendszeresen, 6-8 hetente kozmetikázzák kutyájukat. Fontos az igényesség. Amennyiben úgy döntünk, hogy megpróbáljuk megigazítani kutyusunk szőrkabátját, kezdjük azzal, hogy alaposan utána nézünk a dolgoknak. Interneten lehet találni videókat, tájékoztató anyagokat az otthoni szőrápolásról, de ezek közül is ki kell szűrni, hogy melyek a szakszerűek, és melyek azok, amiket lelkes, de hozzá nem értő amatőrök készítettek. Ha képet kaptunk arról, hogy milyen feladat áll előttünk és hogy a saját kutyánk szőrtípusát figyelembe véve milyen eszközökre lesz szükségünk, akkor érdemes felkeresni a Déli-Farm valamelyik boltját, vagy a webáruházat, ahol kedvező áron és jó minőségben be tudjuk szerezni ezeket. 
Tartsuk szem előtt az itt is érvényben lévő közmondást, „olcsó húsnak híg a leve”, tehát a nagyon olcsó eszközöktől ne várjunk túl sokat. Ha nem csak egyszere-kétszer akarjuk használni a megvásárolt terméket, akkor inkább érdemes a megbízható minőségű eszközök között válogatni.

Nyírógépek kutyáknak


Az egyik legnagyobb beruházást minden bizonnyal a nyírógép jelenti. A jó márkájú, erős motorú nyírógépeket 100 ezres nagyságrenden lehet kapni.  Vannak használható gépek, ennél jóval olcsóbban (10-20 ezer környékén), de ezeknek kicsi a teljesítményük, hosszabb vagy több részletben történő nyírást tesznek lehetővé, vagy csak a nehezebben hozzáférhető testrészek nyírására. A kutyánk szőrtípusán és ápoltságán fog múlni, hogy ezek bevállnak-e a gyakorlatban. A nyírógép vásárlás alkalmával érdemes az eladóval is elbeszélgetni, hogy számunkra melyik gépet tartaná megfelelőnek, hogy elkerüljük a rossz választásból adódó hibákat. 

 

Szőrápolási eszközök kutyákhoz


A következő feladat egy-két speciális szőrápoló kefe, fésű beszerzése. Ezekből is rengeteg féle, fajta van a piacon. Ember legyen a talpán, aki el tud igazodni köztük. Szintén nézzünk utána, hogy melyek a legmegfelelőbbek kutyánk szőrtípusához, és/vagy kérjük szakember segítségét. 
Ezeken kívül még szükségünk lehet speciális kutya samponra, esetleg balzsamra, szintén speciális szőrvágó ollóra, ami a különböző testrészeknél más és más lehet, karomvágóra, trimmelőkésre (a szálkás, vagy kevert szőrű kutyáknál), megfelelő törülközőre, és vízkicsapató híján, ami nem csak szárítja, de az aljszőrök tincseit bontja is, egy olyan hajszárítóra, amivel többé-kevésbé meg tudjuk szárítani kutyánkat. Még valószínű hosszan lehetne sorolni a szóba jövő eszközök, kiegészítők sorát, de szerintem ezekből az alap felszerelésekből is látszik, hogy nem egyszerű a feladatunk. Persze sok mindent le lehet egyszerűsíteni, de azzal a munkánk minőségét is óhatatlanul rontani fogjuk. 

Türelem és empátia a kutyánk felé


Ami még nem került szóba és a legnagyobb munícióval kell rendelkeznünk belőle, az a türelem és az empátia a kutyánk felé. Mivel nem ismerjük a megfelelő fogásokat, csak most próbálgatjuk, hogy mit hogyan kéne használni és valószínű magabiztosságunk sem lesz az elején az igazi, kutyánk azonnal megérzi ezt, és minduntalan próbál szabadulni ettől a számára kellemetlen szituációtól. Sokszor el is fáradnak, elgémberednek egy-egy pozícióban, ezért kozmetikázás közben többször hagyni kell kicsit kimozogni magát, feloldani egy játékkal, dicsérettel kedvencünket. Ne legyünk idegesek, frusztráltak, ha nem megy minden elsőre, hagyjunk időt magunknak és a kutyának is megszokni a dolgokat. Akár részletekben is csinálhatjuk a szőrápolást, hogy egyszerre egyik félnek se legyen megterhelő. 

Mat Coulton képe a Pixabay-en.


Érdemes 2 kozmetikázás között is rendszeresen átfésülni, kikefélni kutyánkat, ami nem csak a kutya külsejének tesz jót, de erősíti a kutya és gazdája közötti viszonyt is. 

Írta: Major Edina