Tender logo

Hasznos tanácsok a téli állattartáshoz

2022-11-23
27114
Hasznos tanácsok a téli állattartáshoz

A téli időszakban kiemelten fontos odafigyelnünk haszonállataink, házi kedvenceink, kisállataink megfelelő itatására, takarmányozására, az optimális környezeti hőmérséklet biztosítására, valamint az istállók, ólak, házak higiéniájára. Az alábbiakban összegezzük a legfontosabb tudnivalókat.

Téli itatás és takarmányozás


A befagyott itatókból az állatok télen nem tudnak vízhez jutni, a tartós vízhiány pedig állataink kiszáradásához vezethet, ezért érdemes naponta többször vizet cserélni az itatókban (főképp etetéskor, hiszen ilyenkor megnőhet kedvencünk vízfogyasztási kedve).

Lovaknál a téli időszakban előfordulhat az ún. téli vagy hideg-kólika, amelynek egyik oka az elégtelen folyadékbevitel, ami emésztési zavarokhoz és akár bélelzáródáshoz vezethet. Megelőzésképpen ajánlott a lovak vizét felmelegítve, langyosítva, tiszta itatóból adagolni. Ideális megoldást jelenthetnek számukra a szigetelt egylabdás itatók, vagy kétlabdás itatók, amelyek áramkapcsolat nélkül biztosítják és az állatok számára a minden évszakban kellemes vízhőmérsékletet (kb. 3 - 5 °C télen, kb. 10 - 12 °C nyáron).

A képen: H10 fűthető önitatóSH30 fűthető itatóKerbl DuoThermo kétlabdás hőszigetelt itató

A labdás itatók alternatívájaként kedvelt megoldás a termosztáttal ellátott fűtőkábelek használata, amelyek a vízcsőre rögzíthetőek. Amennyiben a levegő hőmérséklete +5 °C alá csökken, a kábel megkezdi a víz felmelegítését (a kikapcsolási hőmérséklet kb. +13 °C). A fűtőkábelek hatékony és biztonságos üzemeltetése érdekében javasolt a szigetelést ellátó csőhéj használata (a termosztátot kihagyva), valamint műanyag csövek esetén a csövek alumínium ragasztószalaggal történő bevonása.

Lovak és szarvasmarhák téli itatásához tökéletesen alkalmasak a fűthető csészés itatók, valamint fűthető itatóvályúk is.

A kacsák nem csak szervezetük hidratálásra használják fel a vizet, hanem az étel emésztéséhez is. Továbbá vízzel tisztítják meg szemeiket és orrüregeiket is. Fontos tehát, hogy mindig legyen friss, tiszta vizük. Az egyszerűen és könnyen telepíthető, baromfi itatók  alá helyezhető fűtőlappal, vagy gumi fűtőlappal temperálhatjuk az állataink itatóvizét, melyekkel megakadályozhatjuk a kültéri baromfi önitatók befagyását.


A télre való felkészüléshez elengedhetetlen, hogy a gazdák megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányról gondoskodjanak, hiszen az állatok télen több energiát használnak fel a létfenntartásra (fűtenek). A nyári zöldtakarmány kedvező hatását pótolhatjuk megfelelő ásványi anyag és vitamin tartalmú készítmények, takarmánykeverékek és takarmánykiegészítők adagolásával.


Optimális körülmények istállókban, ólakban


A haszonállataink, hobbiállataink, kisállataink optimális „fészekkörnyezetének” kialakításában, állatfajtól és hőszükségletüktől függetlenül nagy segítségünkre lehetnek a hősugárzók és infra fűtőtestek.


 

Nem kell azonban arra törekedni, hogy az istállóban, ólakban kellemes meleg legyen. A huzatot kerülni kell, de a friss levegő a hideg időszakban is nagyon fontos, hiszen a rossz levegőjű, szellőzetlen istállókban és ólakban gyakran előfordulnak légzőszervi megbetegedések. A PVC szalagfüggönyök nemcsak a huzat ellen védenek, hanem télen csökkentik a hőveszteséget, és minimalizálják a por beáramlását is. További előnye, hogy gyorsan és könnyen átjárható az emberek és állatok számára, valamint biztosítja az istállók, ólak szellőzését.

A lovak légzőszervi problémái esetén (pl. RAO/COB/COPD, köhögés, allergia, bronchitis, gomba vagy féreg a tüdőben, stb.), rendszeres és megfelelő szellőztetés mellett, ideális lehet például az AirOne Flex ultrahangos inhalátor szett használata is. A készülék maximális porlasztást végez, így optimális részecskeméretet biztosít a hatékony inhaláláshoz. A lovak pihenés közbeni inhalálása esetén könnyebb a hörgők optimális benedvesítése, így kezelhetőek a légzőszervi megbetegedések.


 

Az ammóniaszagot természetesen nem csak szellőztetéssel kell orvosolni, rendkívül fontos az istállók és boxok tisztán tartása. A trágya összeszedése mellett kiemelt figyelmet kell szentelni a vizelettel átitatott szalma cseréjének és a fertőtlenítésnek is. A fertőtlenítés során segítséget nyújthatnak az alompor beszórógépek, amelyek egyenletesen osztják el a felületeken a speciális istállószárító szereket, vagy meszet.

Egyéb tippek az állatok komfortérzetének növelésére


A kecskék a téli hideg beálltakor jobban érzik magukat, ha deszkaágyakat helyeznek el számukra a kecskeház falai mentén. A kecskék így nem csak kényelmesebben tudnak pihenni, de csökken a megfázás kockázata is, és a gyapjú is kevésbé szennyeződik.

A sertések, baromfik, nyulak, kecskék közösségi állatok, így nagyon fontos számukra a társaság, ráadásul így melegíteni is tudják egymást a hideg napokon. Baromfik esetében extra segítséget nyújthat az állítható lábú CosyHeat melegítőlap. Miután kikeltek a kiscsirkék, nagy szükségük van a melegre, ezért az anyatyúk tollai közé bújva melegszenek. A meleg felgyülemlik a tollak alatt és így a kiscsirkék élvezik a kellemes hőmérsékletet. A CosyHeat melegítőlap ugyanezen az elven működik, a beépített termosztát segítségével pedig a hőmérsékletet könnyedén és folyamatosan a csirkék igényeinek megfelelően alakítható.

 

Tudja biztonságban állatait, házi kedvenceit a téli hideg, és a tartós fagyok beálltával is! Termékeink közt megtalál minden olyan megoldást mely szükséges az állatok megfelelő komfortérzetének eléréséhez. Fagymentesített itatóink használata minimálisra csökkentik a napi itatási munkafolyamatokat, megspórolva a többszöri kijárást, ellenőrzést, jégtörést a zord időben. Hősugárzóink és infra fűtőtesteink pedig minden körülmények közt segítségére lesznek az optimális „fészekkörnyezet” kialakításában, állatfajtól és hőszükségletüktől függetlenül.