Tender logo

A rágcsálóirtás fontosságáról állattartóknak

2021-07-27
299
Rágcsálók elleni védekezés

Leggyakrabban ősszel okoznak fejtörést az állattartó telepeken, istállókban, ólakban megjelenő rágcsálók (patkányok és egerek), mi azonban már most igyekszünk ötleteket adni a felkészüléshez.

A rágcsálók által okozott egészségügyi kockázatok

A rágcsálók mind állategészségügyi, mind humán-egészségügyi szempontból állandó veszélyforrást jelentenek, és jelentős gazdasági veszteséget okoznak. Az egerek elsősorban szalmonellát, baromfipestist, száj- és körömfájást, valamint mastitist terjesztenek, de hozzájuk köthető a juhok orbagócsossága is. A patkányok (vándorpatkány) a leptospirózis, a toxoplazmózis, a trichinellózis, egyes enterális betegségek és a trópusi patkánybolha köztigazdájaként a humán pestis terjesztésében játszanak kulcsszerepet.

A legfontosabb dolgok, amiket az egerekről és patkányokról tudni érdemes


Az egerek és patkányok kiváló alkalmazkodóképességének, valamint az emberi környezet számukra megfelelő alakításának köszönhetően ezek az állatok rendkívül szívósak. Emellett rendkívül szapora állatok is, három hónapos életkorukban ivaréretté válnak, vemhességük időtartama pedig csupán 3 hét. Egy nőstény házi patkány évente 2-4, a vándorpatkány 3-7 alkalommal ellik kb. 10 utódot. Szaporodásuk főként a fészkelőhely zavartalanságától és a rendelkezésre álló táplálékmennyiségtől függ. 


A hatékony kártevőirtó módszerek alkalmazása érdekében mindenképpen érdemes megismerni a patkányok életmódját és viselkedését.

Sapto Cahyono képe a Pixabay-en.


A házi patkány és a vándorpatkány is rejtőzködő, búvóhelyre van szüksége. A házipatkány kedvelt búvóhelyei a föld felszínén található szemétkupacok, farakások, valamint az istállók, ólak, kamrák, padlások, ellenben a vándorpatkány a szennyezettebb föld alatti szennyvíz-csatornákat, trágyaaknákat, pincéket részesítik előnyben.
A patkányok territoriális állatok, vagyis a 15-30 egyedből álló család megjelöli és védi a saját területét.

Rágcsálók elleni védekezés


A kártevők elleni védekezés érdekében kiemelten fontos, hogy:
· a fertőzöttség mértékét reálisan mérjük fel
· a kártevőirtást egymással összefüggő területeken egyidejűleg kell végrehajtani;
· a védekezést a patkányok felbukkanásának első jelei után azonnal meg kell kezdeni;
· a védekezésre érdemes mentesítési tervet kidolgozni, és a helyi adottságoknak leginkább megfelelő módszereket alkalmazni;
· az állattartó telepek, istállók, ólak kiszolgáló helyiségek, takarmánytárolók rendezettsége, higiéniája elengedhetetlen.

A rágcsálók távoltartásához, valamint a megfelelő higiéniai feltételek biztosításához a nagyobb állattartó telepek, valamint az állattartó magánszemélyek számára is számos eszközt kínálunk. Termékeink között megtalálja a klasszikus egércsapdákat és patkánycsapdákat, az élvefogó, huzalketrec típusú csapdákat, a különböző méretű csalétekdobozokat, valamint a különböző hatókörben működő ultrahangos rágcsáló riasztó készülékeket is. Kínálatunkban szerepel a népszerű Brocum Blox light rágcsálóírtó blokk, valamint a Brocum Pasta light rágcsálóirtó paszta is.