Tender logo

Tippek a villanypásztor rendszerek hibáinak megkereséséhez és javításához

2022-09-01
4764
Hibakeresés villanypásztor rendszerekben

A villanypásztor rendszerek felépítése és karbantartása nem bonyolult, azonban apró hibák is akadályozhatják a rendszer működését. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a villanypásztor rendszerek hibáinak feltérképezésével kapcsolatban, és videós formában is bemutatjuk, hogyan érdemes kijavítani ezeket a hibákat.


Amikor azt érzékeljük, hogy nincs, vagy nincs elég feszültség a villanypásztor kerítésekben, az alábbi lépésekben érdemes megkeresni a hiba forrását:

1. A készülékről lekötjük a földelést és a feszültséget és a két polusra rámérünk egy villanypásztor teszterrel. A teszter hosszú pálca részét a fekete, földelési részhez, majd a feszültségmérőt a piros részhez érintjük. Itt 8000-10000 V értéket kell mérnünk! Ha ez megvan a gép tökéletesen működik.

2. A földelést visszakötjük a gép föld részére (nálunk a fekete vezeték a földelés), és a feszültségmérőt a feszültséghez érintjük a megfelelő részével (nem a hosszú pálca rész). Ha itt is 8000-10000 V értéket mutat, akkor a földelés is jó! 
Ha 8000 V alatti értéket mérünk a földelésnél, akkor megvizsgáljuk a földelőkaró(ka)t.
A rozsdás földelőkaró nem vezeti az áramot. A földelőkarót megfelelő mélységig le kell ütni a földbe, és ha száraz a föld, be kell locsolni a földelőkaró körüli földterületet.

 A villanypásztor rendszer földelése


3. Ellenőrizzük, hogy a készülékhez csatlakozott vezetékek (feszültség és földelés) megfelelően csatlakoznak-e a villanypásztor kerítésen elhelyezett vezetékhez, valamint a földelőkaróhoz.
4. A kerítés mentén végighaladva megmérjük hol nem megfelelő a feszültség. 

A villanypásztor szalagok feszültségének ellenőrzése

Ha a feszültségmérő villanypásztor teszterünk alacsony értéket (8000 V alatti érték) mutat, az alábbiakat ellenőrizzük:

 

Villanypásztor szalagvégek összekötése

 

 

Több sorban kihúzott villanypásztor szalagok összekötése

 Villanypásztor kapuk kialakítása

  • Az eső, vagy az UV sugárzás, esetleg a nem megfelelő rögzítés miatt tönkrement, rozsdás, vagy megtört vezetékek/szalagok nem, vagy csak csekély mértékben vezetik az áramot, így ezeket a vezetékeket/szalagokat cserélni kell.
  • Rossz szigetelők áthúzást okozhatnak, ezeket is érdemes kicserélni.
  • A rendszerben lévő feszültséget a vezetékekhez/szalagokhoz érő aljnövényzet is csökkenti, a kerítés mentén folyamatosan röviden kell tartani az aljnövényzetet.

 

A fentiekkel kapcsolatos videós összefoglalónkat IDE kattintva tekintheti meg.

 


Futó Tamás és Juhász Attila összefoglalója