Tender logo

Hogyan gondoskodjunk csirkéinkről a tél folyamán?

2023-11-10
307
Hogyan gondoskodjunk csirkéinkről a tél folyamán?

Bár a legtöbb csirkefajta jól alkalmazkodik a hideghez, a szél, a nedvesség és a hó problémát okozhat. Téliesítse a csirkeólat és a ketrecet, és mindig biztosítson extra adag zsíros takarmányt a csirkék számára. Így a csirkéi a legjobb támogatást kapják a tél folyamán. 

A következő lépések fontosak a hideg évszakra való felkészülés során:

Készítsük elő a csirkeólat a télre


Gondoskodjon arról, hogy a tyúkól száraz maradjon, és védje meg a csirkéket a huzattól. Ha különösen hideg van, érdemes egy automatikusan záródó ajtót is felszerelni. A fűthető csirkeház duplafalú szerkezete optimális szigetelést biztosít. A legtökéletesebb megoldást a padlótérbe beépített fűtőtekercsek jelentik, amelyek fagymentesen tartják a belső teret, biztonságos és kényelmes szállást kínálva a csirkéknek.

 

Az ivóvíz semmilyen körülmények között nem fagyhat be, ezért fontos az itató megfelelő helyszínen történő elhelyezése, valamint az itatóban lévő víz folyamatos ellenőrzése. Az itatóvályút a csirkeház közepén helyezze el, és amikor nagyon hideg van, célszerű egy kiegészítő fűtőszőnyeget is elhelyezni alatta. A duplafalú, beépített fűtőelemmel ellátott kisállat-itatók különösen biztonságosak és kényelmesek a csirkék számára is. Mínusz 20 fokig fagymentesek, friss vízzel látják el csirkéket.

A fűtőlapok, valamint a gumi fűtőlapok arra is alkalmasak, hogy a leghidegebb időben is biztosítsák a csirkék friss vízellátását. A fűtőlapok tetején lévő csúszásgátló csíkok garantálják a a különböző itatók csúszásmentes elhelyezését.

 

Időszerű alaptisztítás a csirkeólakban

Ősszel alaposan tisztítsa ki a csirkeházat, és még a tél beállta előtt fesse át a csirkeólakat mésztejjel. A mész csökkenti a csíraterhelést és távol tartja az élősködőket. Még a tél beköszönte előtt és a téli időszakban is ügyeljen az alom és a homokfürdő rendszeres cseréjére. A tyúkól padlóját bőségesen bélelje ki szalmával; ez segít a szigetelésben, megvédi a tyűkokat a hidegtől.

Alkalmas-e a ketrec vagy a csirkeház télre?

Ellenőrizze a csirkeólat sérülések szempontjából, és végezze el a szükséges javításokat. A háznak és a ketrecnek is ellen kell állnia az éles szélnek, a heves esőnek és a nagy mennyiségű hónak. Vizsgálja meg a tető tömörségét. A külső falon lévő repedéseken és lyukakon keresztül huzat és nedvesség hatolhat be az ólba. Működik a szellőzés? A tél beállta előtt ki kell javítania a hibákat. A tyúkólban az ideális páratartalom 60-80%. A páratartalom méréséhez használjon higrométert.

Az innovatív duplafalú mobil tyúkól fontos állatjóléti szabványokat ötvöz az ergonómiával és a megnyerő külsővel. A tartós mobil egység flexiblis és fajtamegfelelő tyúktartást tesz lehetővé.
Nagy ablakkal ellátott ajtaja világos belső teret biztosít, és így megmarad az állatok egészséges bioritumusa. Az ajtón található zár pedig megakadályozza a nem kívánt betolakodók behatolását (pl. rókák, nyestek, mosómedvék). Duplafalú kivitelének köszönhetően jól szigetel (nyáron hűvös, télen meleg), így tökéletes választás a hideg téli hónapokra is.

Ellenőrizze a kerítést is

A csirkék aktív állatok, és mozgásra van szükségük - még télen is. A sérülések elkerülése érdekében érdemes rendszeresen ellenőrizni a baromfi ólak körüli kerítését, hogy nincsenek-e rajta meglazult drótok. A  kerítésen idővel lyukak is keletkezhetnek, ami megkönnyítheti a rókák ketrecbe, tyúkólba történő bejutását. A csirkék biztonságát vadállatokat távol tartó villanypásztor kerítéssel, valamint áram alá helyezhető baromfihálóval is biztosíthatja.

A csirkék megfelelő téli takarmányozása


A szokásos gabonakeverék nem elegendő a csirkék számára télen ahhoz, hogy fittek és egészségesek maradjanak, mert ebben az évszakban lényegesen nagyobb az energiaszükségletük. A tojók és kiscsibék egészségének megőrzéséhez takarmánykiegészítőkre is szükségük van.

 

A fényhiány megelőzése a csirkeólban

Télen a csirkék kevesebb tojást tojnak, mert szükségük van az energiájukra, hogy megvédjék magukat a hidegtől. A sötétebb hónapokban a fényhiány is befolyásolja a csirkék tojóteljesítményét. Állatainak napi 13-14 óra fényre van szükségük a maximális teljesítmény eléréséhez. Ezért fontos, hogy gondoskodjunk arról, hogy elegendő fényben legyen részük. Ha nincsenek nagy ablakok vagy üvegezett ajtók az ólban, érdemes világítást felszerelni a csirkéknek. A napfelkelte és a naplemente szimulációjához időzítő és fényerőszabályzó is elérhető a gazdálkodók számára. 

A csirkék unalmának és agressziójának csökkentése

Ősszel és télen a csirkék több időt töltenek zárt térben, ezért fontos, hogy kellően lefoglaljuk őket, hogy elkerüljük az unalmat és az agressziót. A Kerbl csirkéknek készített snacklabdája hasznos megoldás erre: meg lehet tölteni csirketáppal, vagy például gabonával vagy lisztkukacokkal, így a táplálék mellett szórakozást és elfoglaltságot is kínál a csirkéknek. A labda használata kiegyensúlyozottá, elégedetté és boldoggá teszik a csirkéket, még akkor is, ha több időt kell a ketrecben tölteniük.