Tender logo

Fókuszban az itatóberendezések

2022-05-23
10687
Itatóberendezések

Tudjuk, hogy a nyári melegben kiemelten fontos gondoskodnunk haszonállataink és házikedvenceink vízellátásáról. Amellett, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű víz állataink optimális komfortérzetének feltétele, segítségével jobb termelési eredményeket érhetünk el. Ezért a megfelelő itatóberendezés kiválasztása és folyamatos karbantartása kulcsfontosságú.

Mi mindent kell figyelembe vennünk az itatóberendezés kiválasztásakor?


A vízigény meghatározása nem általánosítható, a különböző állatfajok vízszükséglete és vízfelvétele merőben eltér egymástól. Vízszükségletet módosító tényező a hasznosítási irány, az életkor, valamint az egészségi állapot is, nem is beszélve a különböző takarmányozási módozatokról (takarmány szárazanyag tartalma) és az állandóan változásban lévő környezeti hőmérsékletről.

Az áruházban található itatóink mindig, minden körülmények között a legmegfelelőbb vízellátást biztosítják állataiknak, maximálisan figyelembe véve az élettani és környezeti feltételeket, így nap mint nap sikeresen vizsgáznak, az Önök sikere érdekében.

Szarvasmarhák és lovak itatása a legelőn 

A legeltető állattartás egyik alapfeltétele, hogy a legelőn elegendő számú és kellően felszerelt itatókút, valamint itatóvályú álljon rendelkezésre, amelyek segítségével az állatok vízigényét napi többszöri itatással ki tudjuk elégíteni. Fontos tudni, hogy az állat szomját leginkább a 10-14 °C hőmérsékletű víz oltja. A 20 °C-nál melegebb, vagy 3-5 °C-nál hidegebb vizet az állat nem szívesen fogyasztja, utóbbi esetben pedig megbetegedésekkel is számolhatunk. 
A szarvasmarhák és lovak itatásához kifejlesztett legelő itatóink 550 literes és 1000 literes méretben is elérhetőek. Ezek a különösen robosztus és maximálisan törésálló (akár egy traktor is átgázolhat rajta, visszanyeri a formáját), alaktartó és UV-álló speciális anyagból készült itatók alakjuknak köszönhetően könnyen szállíthatóak kisteherautókon, a sima felületek és lekerekített élek pedig könnyen tisztíthatóak. A nagy vízlefolyó miatt gyorsan leereszthető belőle a víz, vízcsatlakozója és úszószelepe pedig védett az állatoktól. 


Ha szarvasmarhái és lovai számára minden évszakban kellemes vízhőmérsékletet (kb. 3 - 5 °C télen, kb. 10 - 12 °C nyáron) szeretne biztosítani, Kerbl DuoThermo kétlabdás, valamint a Kerbl UnoThermo egylabdás hőszigetelt itatóink tökéletes megoldást jelentenek, méghozzá áramkapcsolat nélkül, hiszen a jó szigetelést a dupla falazás biztosítja. Uno itatónk akár 15, míg Duo itatónk akár 30 állat vízellátását tudja biztosítani. 

Szintén a lovak és szarvasmarhák legelőn történő itatásához ajánljuk az S60-as, víztartályra szerelhető, dupla úszószelepes itatónkat. Ezzel a praktikus eszközzel akár 40 állat vízellátása is könnyen megoldható. A belső peremnek köszönhetően elkerülhető a vízpazarlás, a két lefolyó dugó pedig lehetővé teszi a könnyű tisztítást. 


A vizes hordók vagy itatóvályúk alternatívája a legelőszivattyú, amely a legelő szarvasmarhákat csőből vagy tömlőből friss vízzel látja el. A Pasture legelőszivattyú rendkívül könnyen jár a dupla löket funkciónak, valamint a csúszó forgáspontokkal ellátott alumínium karnak köszönhetően. 

 

Szarvasmarhák és lovak itatása az istálló környékén 

Egyre több hagyományos istállóban szerelnek be önitatókat. Ezzel megkönnyítik a mindennapi munkamenetet és növelik az állatok komfortérzetét. A szarvasmarhák és a lovak könnyen megtanulják a csészés nyomónyelves önitatók használatát, így vízpazarlás nélkül csillapíthatják szomjukat. Falra és csőre egyaránt rögzíthető, felső és alsó vízcsatlakozási lehetőséggel ellátott, 2,2 literes űrtartalmú K50 műanyag nyomónyelves itatónkban a vízátfolyás 3 fokozatban állítható. 
Kisebb, 1,45 literes űrtartalmú, kiemelkedő minőségű szórt felületkezeléssel és nemesacél nyomónyelvvel ellátott KERBL csészés öntöttvas itatónk szintén nagyon kedvelt az állattartó gazdák körében. 


Szinttartós önitatók lovak, szarvasmarhák, juhok itatásához 

Csészés itatóink másik verzióját a szinttartós önitatók képviselik, amelyek a szarvasmarhák és lovak itatása mellett tökéletes megoldást jelentenek juhok, vagy kutyák itatására is. Minőségi műanyagból készült S30 szinttartós önitatónk űrtartalma 5 liter, 6,5 liter/perc vízátfolyást garantál. Falra és csőre egyaránt rögzíthető, a könnyű tisztítást pedig az elvezető dugó biztosítja. 
Kerbl Plastica Panaro S522 önitatónk szintén szinttartós kivitelben készült, úszós rendszerű itató, maximum 3 literes űrtartalommal. 
A csészés önitatók helyett sokan választják a hagyományos itatóvályúkat is, amelyek egyszerre több állat itatására is alkalmasak. Az állatok egyszerű vízellátását telepítői munka nélkül biztosítja úszószelepes, 42 literes, hosszú itatóvályúnk, melynek esetében csupán a cső csatlakoztatására van szükség. 


Szopókás sertés itatók 

Sertések itatásához a szopókás itatókat javasoljuk, azonban az elhelyezésükre nagy figyelmet kell fordítani, mert a különböző szögben elhelyezett szopókás sertés itatók esetén a vízfogyasztási és vízpazarlás adatai jelentősen eltérőek. Kutatások bizonyítják, hogy a 30 fokban elhelyezett szopókás sertésitató esetén a legkisebb a sertések által elpazarolt, azaz azonnal elfolyt víz mennyisége, ezért ez az itatótípust mindenképpen ebben a szögben érdemes elhelyezni a sertéstartóknak. 


Baromfi itatók 

A baromfi itatók esetében is fontos szempont a könnyű tisztíthatóság, valamint az állatállomány létszáma, emellett érdemes strapabíró, törésálló anyagokból készült itatót választani szárnyasaink számára. Hosszabb távon tiszta marad az állomány vize, ha az itatót lábakra állítva helyezzük el. 
A Stükerjürgen kéthengeres itatói szuper praktikusan kezelhetőek, és német minőséget képviselnek. Ezek az itatók különböző méretekben, lábbal vagy anélkül kaphatóak, és opcionálisan kőolajmentes bioműanyagból készülnek. Törésálló, könnyen tölthető, tisztítható, fehér felső részük csökkenti az alga kialakulásának esélyét, a választható lábrésznek köszönhetően pedig kevésbé szennyeződik. 


Nagyobb állomány esetén érdemes nagyobb tartállyal rendelkező itatót választani, ha nem szeretnénk sűrűn pótolni a szárnyasok vizét. Talajon tartott tyúkok, kacsák, libák, pulykák esetében kitűnő választás 30 literes, törésálló műanyagból készült, szabályozható vízellátást biztosító Novital baromfi itatónk, ami hordozófüllel, könnyen áthelyezhető. Ezt az itatót széles talpak támasztják alá, itatótányérja kb. 20 cm-re a talaj fölött helyezkedik el, így kevésbé szennyeződik.

 
További itatási lehetőségek kisebb állatállomány esetén 

1-1 állat itatását sokan vödrökkel oldják meg, hiszen ez a legegyszerűbb eszköz, amellyel mindig friss vizet biztosíthatnak állataiknak akkora mennyiségben, amennyire szükségük van. Erős műanyagból készült, többféle színben elérhető etető/itató vödrünk akasztóval és füllel van ellátva, így a szállítása, valamint szállítóban, vagy boxban való elhelyezése is egyszerűen megoldható. 
A nyár slágertermékei a nagyon erős, ugyanakkor nagyon flexibilis műanyagból készült, különféle méretű és színű FlexBag etetők/itatók. A két fogantyúval ellátott FlexBag-ek bárhol használhatóak: a legelőn vagy az istállóban, etetőként, itatóként szállítóeszközként, vagy az ápoláshoz szükséges víz szállításához, de a háztartásban, vagy a kertben is ideális. 


Kisállatok itatása 

A nyári hőségben gyakran eszünkbe kell, hogy jusson kutyáink, macskáink, valamint a rágcsálóink itatása is. Kutyasétáltatásra mindenképpen érdemes egy-egy praktikus hordozható itatópalackot magunkkal vinni. Ezek az itatópalackok többféle anyagból készülnek, így rozsdamentes acél, vagy műanyag kivitelben is számos típus áll rendelkezésünkre.  
A nyulak, tengerimalacok és hörcsögök itatásához Classic de Luxe itatópalackjainkat ajánljuk. Ezen palackokhoz már hőszigetelő védőhuzatok is kaphatóak, amelyek megakadályozzák, hogy a nyári hőségben túlságosan felmelegedjen kedvenceink ivóvize.


Amennyiben termékeinkkel kapcsolatban kérdése merülne fel, forduljon hozzánk bizalommal!